![financiën inzicht stappenplan](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2021/02/GettyImages-884707970-1166x777.jpg)
Het leven wordt duurder: vergelijk je vaste lasten
1 november 2022
Je wordt ermee doodgegooid: inflatie, energieprijzen, en de zorgkosten. Alles wordt duurder en duurder en je hebt er maar mee te dealen.
Maar dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Door eens goed naar je vaste lasten te kijken, kun je daar flink op besparen. Hier enkele tips- en geen zorgen, ze zijn gratis.
Vergelijk je verzekeringen
Een groot deel van de Nederlanders zoekt veiligheid en blijft daarmee zitten bij de verzekeraar waar ze zitten. Dit kun je doen, maar weet: premies van verschillende verzekeringen kunnen snel veranderen. Zo kan het zijn dat je autoverzekering na een jaar bij een andere verzekeraar een heel stuk goedkoper is. Of misschien is het wel interessant om de werelddekking van je reisverzekering af te halen, als je toch alleen maar binnen Europa op vakantie gaat. Direct aan de slag? Gebruik deze tool van het Nibud om een bespaarplan te maken.
Zorgverzekering verdient extra aandacht
Kijk dit jaar vooral naar je zorgverzekering. Het is al bekend dat de premies waarschijnlijk met minstens tien euro per maand omhoog gaan. Je kunt er simpelweg niet meer van uitgaan dat je huidige verzekeraar de beste optie voor je is: misschien krijg je bij een andere verzekeraar wel eenzelfde of vergelijkbare dekking, maar voor een lagere premie. Heb je al eens over een budgetpolis nagedacht? Deze is wat goedkoper, maar geeft minder keus in de zorgverleners.
Voor spoedeisende hulp maakt dat niet uit – een ambulance brengt je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis – dus als je geen hele specifieke zorgwensen hebt, is een budgetpolis misschien een manier om je maandlasten wat omlaag te brengen.
Daarnaast kun je kijken naar de aanvullende dekkingen. Ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor een standaard controle? Dan is het vaak voordeliger om die kosten zelf te betalen dan je ervoor te laten verzekeren.
Je betaalt dan over het jaar meer premie dan je vergoed krijgt. En dan heb je nog het eigen risico: als je dat hoger instelt, betaal je meer premie. Zorg wel dat je het bedrag van je verhoogde eigen risico kunt betalen, mocht dat nodig zijn.
Kortom: je zorgverzekering vergelijken loont. Er zijn tal van opties die je helpen om voordelig uit te zijn, zonder dat je inlevert in de (voor jou relevante) zorg. Zeker dit jaar is dat geen slecht idee.
Telefonie en internet
Tegen het einde van je contract krijg je vaak een aanbod van je telecom-provider. Misschien kan het volgende jaar wat voordeliger? Dan ga je wel meteen weer een jaarcontract aan, of in sommige gevallen zelfs een tweejarig contract. Ook hier geldt: het is verstandig om al je opties te overwegen en te gaan overstappen op je mobiele abonnement. Vaak belt je provider je met een mooi verhaal. Gouden tip: zeg dat het je niet uitkomt en laat ze de volgende dag terugbellen. Die avond heb jij mooi de tijd om je in te lezen over aanbiedingen van andere providers.
Controleer ook de site van je eigen provider: vaak hebben ze een mooi aanbod voor nieuwe klanten en misschien kun jij daar ook wel gebruik van maken. Veel providers geven je liever een beter aanbod dan dat ze je helemaal kwijtraken. Door je goed in te lezen, ben je ze een stapje voor. Maar ook: je hoeft niet te wachten tot je telecom-provider jou benadert. Als je al een tijd een contract hebt, kun je misschien al wel overstappen, of lees deze tips om grip te krijgen/houden op je (mobiele) abonnementen.
Bespaar op je energie
Natuurlijk, een beetje een open deur. Maar ga je een week weg tijdens de herfst- of kerstvakantie? Zet dan je boiler zo laag mogelijk. Zet hem niet uit, want dan kunnen er bacteriën in je water komen, waar je heel erg ziek van kunt worden.
Ook kun je een rondje door je huis lopen en alle stekkers uit stopcontacten halen. Draadloos internet? Niet nodig als je weg bent. De verwarming? Die mag laag. De TV? Dat kleine rode lampje slurpt toch stiekem een hoop energie. Dit kost je niet veel tijd, maar kun je wel merken op je energierekening.
Het is natuurlijk een roerige tijd in energieland, met de oorlog in Oekraïne en alles wat dit met zich meebrengt. Daar valt weinig aan te doen, maar houd wel vergelijkingssites als Independer in de gaten. Deze kunnen je vaak een seintje geven als de energieprijzen omlaag gaan.
Vanaf 2023 hanteert het kabinet een prijsplafond, waarmee je een hoop kunt besparen. Gelukkig hoef je dus niet bij de pakken te gaan neerzitten – maar als je dat doet, doe dat dan met de verwarming laag en een trui aan.
Deze tekst is geschreven in samenwerking met Nibud.