Van hoesten tot benauwdheid: dít wil je weten over een longontsteking
4 januari 2023
Sinds 21 december 2022 is er officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. Veel mensen kruipen daarom onder de wol met griepklachten, maar artsen zien dat vaker dan in andere jaren, mensen meteen na de virusinfectie een longontsteking krijgen.
In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over de symptomen van een longontsteking.
Wat is een longontsteking?
Als je inademt gaat je lucht via de luchtpijp naar je longen. De luchtpijp splitst zich op in steeds kleinere vertakkingen richting de longblaasjes. Als je last hebt van een longontsteking zijn die kleine vertakkingen in je longen, ook wel bronchiën genoemd, en de longblaasjes ontstoken.
Wat merk je?
Wanneer je een longontsteking hebt kun je last hebben van één of meerdere symptomen. Zo kun je last hebben van:
- Hoesten
- Benauwdheid
- Koorts (38 graden of hoger)
- Moeite met ademen
- Sneller ademen
- Sneller kloppen van je hart
- Een slap en lusteloos gevoel
- Soms: pijn als je diep inademt
- Vermoeidheid
Hoe ontstaat een longontsteking?
Een longontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. In de meeste gevallen heb je dan eerst last van een ontsteking in je neus of keel en dat gaat vanzelf over. Maar in sommige gevallen gaat de ontsteking verder en raken de longbuisjes en -blaasjes ontstoken. De wand van de longbuisjes wordt dikker en je krijgt last van slijm in de longblaasjes. Dit zorgt ervoor dat er minder zuurstof in je bloed terechtkomt, waardoor je benauwd wordt. Sommige virussen zoals het griepvirus of het coronavirus kunnen een longontsteking geven. Als de longontsteking een paar dagen aanhoudt, kunnen bacteriën de ontsteking erger maken. Verder kan een longontsteking ook direct ontstaan door bacteriën, zoals pneumokokken.
Wat te doen bij een longontsteking?
Er zijn een aantal adviezen belangrijk als je een longontsteking hebt. Zo moet je voldoende water of thee blijven drinken (1,5 tot 2 liter per dag) vooral als je koorts hebt. Verder is het belangrijk om veel rust te nemen en om niet te roken. Vraag ook mensen in je omgeving om niet te roken. Als je veel pijn hebt, neem dan genoeg paracetamol op vaste tijden.
Bij een longontsteking is het vaak niet bekend of het door een virus of bacterie is veroorzaakt. Longontstekingen die veroorzaakt zijn door een bacterie kunnen ernstig zijn en daarom krijg je meestal voor de zekerheid een antibioticakuur die snel en goed werkt tegen bacteriën. Antibiotica werkt niet tegen een virus. Als je een longontsteking hebt door een virus, gaat deze vaak vanzelf over.
Wanneer de huisarts bellen?
Heb je medicijnen gekregen van de huisarts, maar verminderen de klachten niet na drie dagen of word je toch zieker? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.
Bel meteen de huisarts als je een longontsteking hebt en je daarbij één of meer van de volgende klachten hebt:
- Benauwdheid
- Snel of moeilijk ademen (ook in rust)
- Als je af en toe even stopt met ademen
- Wanneer je een piepend geluid maakt bij het ademen
- Als je je suf voelt
- Wanneer je in de war bent
- Als je koude rillingen hebt
- Als je al 2 tot 3 dagen medicijnen slikt, maar de koorts niet minder wordt
- Wanneer de koorts weg is, maar daarna weer terugkomt
- Als je veel bloed ophoest
Bron: Thuisarts, Longfonds, RTL Nieuws
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.