Met dít stappenplan krijg je snel en makkelijk je geldzaken op orde
18 januari 2023
Wat kun je doen om financieel fit te worden én te blijven? 9 tips van geldexpert Joëlla Opraus.
Onze expert: Joëlla Opraus is een bevlogen spreker op het gebied van geld en geldgedrag. Ze is doelgroepmarketeer, ondernemer en ze schreef het boek De financiële detox.
1. Deal with it
Makkelijk gezegd, maar wel heel belangrijk. Want of geld nu je ding is of niet, we hebben er allemaal mee te maken. Joëlla Opraus: “Zorg er daarom voor dat je er niet voor wegrent, maar wekelijks (of minimaal maandelijks) een zogenaamde ‘gelddate’ met jezelf inplant en dat varkentje wast. Rekeningen checken, facturen betalen, declaraties indienen – dat soort dingen.”
2. Maak keuzes
Boodschappen worden duurder, je auto voltanken tikt flink aan en ook de verwarming draaien we niet zo snel meer open door de torenhoge gasprijzen. En hoe vervelend dit ook is, als alles om je heen verandert, zul je ook je budget moeten blijven checken. Opraus: “Kom je financieel nog uit? Welke abonnementen kun je schrappen? Hoeveel heb je eigenlijk nog beschikbaar voor de boodschappen? Moet je misschien dan toch die dure chocola even laten liggen deze maand?”
3. Ken jezelf
De één houdt z’n hand het liefst stevig op de knip, de ander geeft geld uit als water. Welk type ben jij? Als je bijvoorbeeld een emotiespender bent, is dit dé tijd om jezelf goed in de gaten te houden. Maak afspraken met jezelf over wat wel kan en wat niet. Vraag desnoods je partner (of iemand anders in je omgeving die je vertrouwt) om je hierbij te helpen, als stok achter de deur.
4. Word snel rijk
Grapje natuurlijk, want dat is een fabeltje. “Je kunt je oriënteren op alle mogelijkheden om te investeren, of extra centen te verdienen, maar doe het met wijsheid”, waarschuwt Opraus. “Investeren doe je met geld dat je kunt missen. Niet met het geld waar je de huur of de gasrekening van moet betalen.”
5. Ga voor de ‘capsule wardrobe’
Dat is een garderobe die bestaat uit een beperkt aantal tijdloze basiskledingstukken die je elk seizoen aanvult met een paar seizoensgebonden items. Op deze manier shop je voortaan een stuk minder impulsief. Dé tip dus als je maandelijks een flinke smak geld uitgeeft aan kleding.
6. Zorg voor een buffer om op terug te vallen
We snappen dat het in deze tijd lastig kan zijn om geld opzij te zetten, maar is er ruimte voor: doen! Opraus: “Zie een buffer als jouw ultieme lifesaver. We weten ons allemaal nog wel een moment te herinneren dat de tandartsrekening tegenviel, de naheffing van het gas onverwachts op de mat viel of de APK tegenzat. Dat soort momenten zijn al vervelend genoeg en zonder buffer extra vervelend, want dan moet je ‘opeens’ ergens geld vandaan zien te toveren. Geef jezelf rust door altijd wat achter de hand te hebben. Dat doe je door iedere maand een vast bedrag apart te zetten. Tien procent, bijvoorbeeld.”
7. Think like an entrepreneur
Een 9-tot-5-baan kan hartstikke fijn zijn, maar het is niet de enige manier om geld te verdienen. Wees creatief en vraag je eens af: waar ben ik goed in? Wat zijn de mogelijkheden daarin? Opraus: “Of je nu enquêtes invult tegen een tarief tijdens je Netflix-avonden, of je creaties verkoopt via een website: er zijn veel manieren om extra geld te verdienen. Slim om te doen als je bijvoorbeeld je buffer snel op niveau wilt brengen.”
8. Denk vooruit
We hebben geen glazen bol, maar wat we wél weten, is dat we langer doorwerken dan vroeger, dat we vitaler oud worden en dat onze verwachting van ons leven boven de 60 jaar dus ook anders is. Hoe wil jij oud worden? Ben je van plan om dan nog een paar mooie reizen te maken? Hoe wil je dan wonen? Het zijn zaken waar je nu al financieel rekening mee kunt houden. Hoe eerder je begint met sparen, op welke manier dan ook, hoe makkelijker het gaat.
9. Zorg goed voor jezelf
“Je inkomen en de hoogte van je kosten hangen ook af van hoe goed jij voor jezelf zorgt”, weet Opraus. “Zorg je voor voldoende ontspanning, eet je gezond, hou je je lijf fit, investeer je in je ontwikkeling? Het zijn allemaal vragen die bijdragen aan financieel fit zijn en blijven.”
Tip van de redactie
Het hulp- en werkboek Crisis. Wat te doen? sleept je door de crisis door visie, nieuwe inzichten, praktische oefeningen en humor. Met gouden tips voor wat je moet doen om je geldzaken op orde te krijgen en te houden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Crisis. Wat te doen?
Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.