![vrouw spiritueel denken](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2021/09/Canva1-2021-09-24T105000.491.png)
Verslavingen die je óók serieus moet nemen
1 januari 2023
Over verslavingen horen we steeds meer in de media. Toch is het nog steeds een onderwerp wat enigszins in de taboesferen zit. De verslavingen waar we vooral over horen zijn die aan stimulerende- en genotsmiddelen.
Denk aan alcohol en drugs. Maar door de aandacht voor dit onderwerp willen andere verslavingen nog wel eens ondersneeuwen. Deze kunnen echter minstens zo hardnekkig zijn. Daarom hier een aantal verslavingen die onschuldig klinken maar minstens zo hardnekkig (kunnen) zijn.
Pilletje hier, pilletje daar
En dan hebben we het niet over de pillen in de vorm van XTC, maar gewoon pillen voor onschuldige kwalen. Pillen die de huisarts mag voorschrijven kunnen ook namelijk zeer verslavend zijn. Van Ritalin voor kinderen met ADHD tot slaapmiddelen. Het nare van een medicijnverslaving is dat je er steeds meer van nodig hebt om er het genot/effect te kunnen ervaren. Uiteindelijk zul je er afhankelijk van worden, en de bijwerkingen zullen na verloop van tijd steeds meer optreden. Dat we hier niet alleen in staan, zien we ook aan de behandelingen van een medicijnverslaving. Deze behandelingen worden steeds professioneler omdat er steeds meer bekend over wordt. Ook gerenommeerde klinieken als https://www.cacnverslavingszorg.nl/ zijn hier nu al in gespecialiseerd.
Eten
Nog een verslaving die soms als onschuldig wordt weggezet is die aan eten. Maar dit kan wel degelijk iemand zijn of haar leven beheersen. Soms is het niet altijd iemand aan te zien, maar is het wel een serieus probleem. Mensen hebben eetbuiten, compenseren dit door te braken of over te geven en komen daarmee in een vicieuze cirkel terecht. Ook het niet eten kan tot een verslaving leiden. In alle gevallen is het één van de lastigste verslavingen, omdat je niet cold turkey kunt stoppen zoals met drugs of alcohol. Want eten zul je ten allen tijde moeten, maar met mate. En dat laatste is precies het probleem.
Gamen
De tijd dat er onder gamen mens erger je niet en pacman werd verstaan, ligt achter ons. Tegenwoordig kunnen mensen (en niet alleen jongeren meer!) helemaal opgaan in hun zogenoemde second life. Als je een fervent gamer bent of kent, let er dan op dat gamen niet de overhand gaat krijgen boven het ‘normale’ leven. Hoe je een gameverslaving voorkomt? Doe het maximaal een paar uur per dag, en houd je aan dat maximaal aantal uur. Zo voorkom je dat het ongemerkt steeds langer en meer wordt.
Verslavingen zijn er in alle soorten en maten. We hebben hierboven drie veelvoorkomende uitgelicht maar daarnaast zijn er nog veel andere verslavingen. Te denken valt aan een seksverslaving of gokverslaving. Er is geen gradatie in erg of minder erg, dit verschilt per persoon en geval. Schaam je in ieder geval nooit en zoek de hulp die jij nodig hebt!