Wat doet zij dan? – Annelies (39) is doula
19 januari 2023
Een stamboomonderzoeker, een professionele zeemeermin, een etnobotanica… De komende weken vertellen verschillende lezeressen over hun bijzondere beroep. Deze week Annelies die doula is. “Ik kan heel goed twintig uur lang in alle rust naast iemand zitten.”
Je bent doula, wat is dat precies?
“Ik begeleid de bevalling van een vrouw op een niet-medische manier. Dit doe ik door haar met onder andere met ademhalingsoefeningen te laten focussen op zichzelf, zodat ze helemaal in haar eigen rust kan komen. De moeders die ik begeleid, zijn vrouwen die tijdens hun bevalling behoefte hebben aan extra emotionele steun. Ze hebben eerder bijvoorbeeld een geboortetrauma meegemaakt of ze bevallen na een keizersnede voor het eerst vaginaal. Vaak hebben ze ook steun van hun partner of een andere dierbare, maar ik bied, zowel in de zwangerschap als in de periode naar de bevalling toe, een warm en steunend traject waarbij ik er de hele bevalling bij blijf. Hoe lang de bevalling ook duurt, ik sta naast de moeder en help de ouders naar een waardevolle ervaring tijdens de geboorte van hun kind.”
Maar haal je dan ook de baby?
“Nee, dat doet de verloskundige of gynaecoloog. Ik werk naast hen en concentreer me volledig op de moeder. Hoe gaat het met haar? Waar heeft ze behoefte aan? Gaat het niet te snel? En verloopt de bevalling volgens haar eigen plan? Het zijn allemaal vragen waar ik me op dat moment mee bezig houd. En natuurlijk kan het gebeuren dat de bevalling plotseling sneller gaat dan dat de moeder misschien beseft. Dat is prima, maar het wordt een ander verhaal als een moeder tijdens een inleiding helemaal door het plafond schiet van de weeën en het veel te snel voor haar gaat. Dan geef ik de ouders de suggestie dat het niet zo snel hoeft en dat de pomp van de weeënopwekkers niet steeds sneller gezet hoef te worden. Hij kan ook prima blijven staan op de stand waar hij op dat moment op staat. Zo kan de moeder het beter behappen en blijft ze weg van medische pijnstilling met alle interventies van dien. Ik vind echt dat vrouwen te gehaast worden tijdens hun bevalling. Daarnaast zijn ze het grootste gedeelte van hun bevalling op zichzelf aangewezen, dus hoe fijn is het dat er dan continu iemand bij je is en met je mee ademt en je hele bevalling begeleidt?”
Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Dat is nog best een mooi verhaal, want het was een vreemde, bevallende vrouw die negen jaar geleden mijn hele leven veranderde. Samen met mijn man en oudste zoon ging ik op een dag naar het ziekenhuis voor een afspraak met de kinderarts, vanwege het klompvoetje van mijn kind. Voor de ingang passeerden we een auto met een hysterisch schreeuwende vrouw erin. Ze was aan het bevallen en helemaal in paniek, omdat ze heel veel pijn had. Haar man was duidelijk overrompeld door de situatie en wist niet zo goed wat hij moest doen. Ik had erg met ze te doen, maar liep door. Wat kon ik anders? Eenmaal binnen in het ziekenhuis besloot ik toch naar ze terug te gaan. Ik werkte in die periode in de sales en had absoluut geen ervaring in het begeleiden van bevallende vrouwen, maar op dat moment wist ik opeens wat ik moest doen. ‘Mag ik je aanraken?’ vroeg ik aan de vrouw. Hevig knikte ze ja en vervolgens ging ik naast haar zitten. Door heel diep en goed samen met haar te ademen, werd ze in een kleine minuut helemaal rustig. Ze stopte met schreeuwen en huilen en de hevige spanningen in haar lijf voelde ik via haar schouders en buik wegtrekken. Dit gaf me zo’n enorme kick. Nadat ik haar naar de verloskamers had gebracht (in de lift ademden we nog steeds samen de weeën weg), droeg ik haar over aan de afdeling verloskunde. Ze was me zo dankbaar en iets in mij was tot leven gebracht. Ineens viel alles op z’n plek. Dit was wat ik wilde gaan doen! En dus schoolde ik me in datzelfde jaar nog om.”
Moet je voor dit beroep altijd ‘aan’ staan?
“Jazeker, ik ben dag en nacht bereikbaar, want een bevalling laat zich meestal niet plannen. Dit vergt vaak een groot aanpassingsvermogen van mijn gezin. Zelf heb ik drie kinderen en bij zwemles kan het zomaar zijn dat ik gebeld word met het verzoek om direct naar een bevalling te komen. Gelukkig kan ik veel rekenen op de support van mijn man en moeder. Ze vinden het heel bewonderenswaardig dat ik doula ben en steunen me waar ze kunnen.”
Hoeveel verdient het ongeveer?
“Netto ongeveer 5000 euro per maand. Op zich is dat niet veel, want ik vrouwen boeken mij direct vanaf de positieve zwangerschapstest. Hierdoor loop ik een heel lange tijd mee en in het laatste stukje van de zwangerschap ben ik letterlijk dag en nacht beschikbaar voor vijf weken lang. Gemiddeld begeleid ik vier bevallingen per maand waar ik een vast tarief van 1700 euro voor reken. Dat is maandelijks minstens 6800 euro, maar daar gaat nog belasting en andere zakelijke kosten vanaf. Geen enkele bevalling is hetzelfde. Zo is de ene binnen vijf uur ‘gepiept’, terwijl de ander wel twintig uur kan duren. Tja, dat is nou precies waar het omdraait: een vrouw haar eigen tempo bepalen. Gelukkig kan ik heel goed twintig uur lang in alle rust naast iemand zitten. En uiteindelijk eindigt het altijd in een prachtige ervaring waarbij ik getuigen mag zijn van het begin van een nieuw leven.”
Heb je nog tips voor anderen die graag doula willen worden?
“Volg je hart. Het is zo belangrijk dat vrouwen fijne en warme steun ontvangen tijdens een moment in hun leven dat ze het het hardst nodig hebben. Als doula kun je iemands leven veranderen, dus als je dit beroep wil uitoefenen, ga ervoor. Zorg dat je een goede opleiding krijgt en doe je werk met veel liefde, warmte en plezier.”
Meer weten over Annelies’ werk? Check www.mamalogisch.nl.
Tip van de redactie
Positief over bevallen is een echte must have voor vrouwen van nu. Vergeet alle negatieve berichtgeving en angst rondom bevallen en lees dit heerlijk positieve boek vol met alles wat je moet weten over zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Tekst: Renée Brouwer
Foto: VI Photography
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.