Last van vlekjes voor je oog? Hier heeft dat mee te maken
27 februari 2023
Heb je last van vlekjes of draadjes voor je oog wanneer je bijvoorbeeld tegen een witte muur of naar de lucht kijkt? Dit wordt ook wel mouches volantes genoemd, wat in de meeste gevallen onschuldig is. Dit wil je weten over die gekke vlekjes.
Wanneer er sprake is van troebelingen in het glasvocht van het oog kan het voorkomen dat je vlekjes of draadjes ziet bewegen voor je oog. Het glasvocht is een gelei in het achterste gedeelte van het oog dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Wanneer je plotseling last hebt van vlekjes of draadjes voor je oog heeft dat meestal te maken met het vrij plotseling krimpen van het glasvocht. Dat wordt ook wel glasvochtloslating genoemd.
Oorzaak
Bij troebelingen in het glasvocht is de oorzaak meestal veroudering. Hierbij ontstaan er verdichtingen of klonten in het glasvocht. Vooral bijziende mensen hebben hier meer aanleg voor. Natuurlijk kan glasvochtvertroebeling erg vervelend zijn, maar in de meeste gevallen is het gelukkig wel onschuldig.
Wanneer de vlekjes heel plotseling ontstaan, kan je ook last hebben van lichtflitsen. Die lijken een beetje op bliksem of zoals het aan- en uitgaan van een TL-lamp. Hierbij is er vaak sprake van het plotselinge krimpen van het glasvocht, ook wel glasvochtloslating genoemd. In dit geval trekt het krimpende glasvocht zich los van het netvlies. Ook dit hoort bij het ouder worden en is vaak onschuldig. Toch kan het ook wijzen op het begin van een netvliesprobleem.
Lees ook: Dít kun je in huis doen om hooikoortsklachten te verminderen
Glasvochtloslating
Als er sprake is van glasvochtloslating kan er in enkele gevallen een scheurtje in het netvlies komen. In weer een klein deel van de gevallen kan dit het begin zijn van netvliesloslating. En dat is een ernstige aandoening die het zicht bedreigt. Meestal zorgt glasvochtloslating niet voor grote problemen, maar als het plotseling ontstaat of als de klachten verergeren, is het goed om binnen 24 uur je ogen te laten onderzoeken. Dit kan bij de huisarts of bij de oogarts.
Hoe verder?
Op een gegeven moment worden de glasvochttroebelingen kleiner. Soms veranderen ze van plaats of kunnen ze zelfs verdwijnen. Voor veel mensen is het uiteindelijk een kwestie van wennen en gaan zij zich minder storen aan de vlekjes voor de ogen. In de meeste gevallen verdwijnen de lichtflitsen vanzelf, hoewel je ze soms nog wel kunt zien bij snelle oogbewegingen of in het donker. Treden de vlekjes en/of flitsen voor je ogen plotseling op? Neem dan binnen 24 contact op met de huisarts of oogarts.
Bron: Màxima MC, Thuisarts
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.