Spanningshoofdpijn

Vaak last van hoofdpijn? Dít wil je weten over spanningshoofdpijn

Heb je vaak last van een drukkende, knellende hoofdpijn die je meestal aan de zijkanten van je hoofd voelt? Dan is de kans groot dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Het is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die erg vervelend is. Dit wil je weten over deze vorm van hoofdpijn en dit kan je ertegen doen. 

Veel volwassenen hebben last van spanningshoofdpijn. Het is een vorm van hoofdpijn die vaak terugkomt: tussen 1 dag en 15 dagen in de maand. Heb je last van chronische spanningshoofdpijn? Dan heb je er vaker mee te maken en komt het meer dan 15 dagen in de maand voor in 3 maanden in het jaar. 

Symptomen van spanningshoofdpijn

Er zijn verschillende symptomen waaraan je spanningshoofdpijn kunt herkennen. Zo zit de pijn meestal aan beide kanten van je hoofd of rondom je hoofd. Ook voelt de hoofdpijn vaak drukkend en knellend aan, net alsof er een strakke band om je hoofd zit. Verder kan het een half uur tot een paar dagen duren. Andere symptomen zijn:

  • Last van de spieren in de schouders, nek en schedel.
  • Fel licht en/of harde geluiden zijn pijnlijk.
  • Je hebt minder eetlust, maar je bent vaak niet misselijk.
  • Bij inspanning wordt de pijn niet erger.
  • Meestal kun je wel gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden. 

Waardoor krijg je spanningshoofdpijn?

Het is niet precies bekend hoe spanningshoofdpijn ontstaat, maar er zijn wel een aantal dingen die vermoedelijk samen de oorzaak zijn. Zo kun je door de hoofdpijn bijvoorbeeld gespannen zijn en kunnen spanning, stress en gespannen nek- en schouderspieren zorgen voor heftigere hoofdpijn of dat de hoofdpijn blijft. Verder kan het gebruiken van pijnstillers bij hoofdpijn zorgen voor extra hoofdpijn.

Lees ook: Last van migraine tijdens je menstruatie? Dít kun je ertegen doen

Wat kun je ertegen doen?

Spanningshoofdpijn is gelukkig niet gevaarlijk, maar het kan wel erg vervelend zijn. Een gezonde leefstijl is de eerste belangrijke manier om met spanningshoofdpijn om te gaan. Blijf vooral actief en voer ook gewoon je dagelijkse bezigheden uit. Zorg er ook voor dat je een goede balans houdt tussen werk of school en privé en dat je genoeg ontspant. Hier kun je allemaal op letten:

  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Maak je je veel druk of voel je je gestrest? Bespreek het met een dierbare of met de huisarts. 
  • Neem voldoende rust en zorg ervoor dat je dagelijks voldoende ontspant. 
  • Eet gezond
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Maak bijvoorbeeld iedere dag een wandeling in de frisse buitenlucht. 

Hoofdpijn tijdens het werken

Het kan ook voorkomen dat je last hebt van hoofdpijn en/of nekpijn tijdens het werken. Een goede werkhouding is een belangrijke manier om dit tegen te gaan. Wil je hierin verbeteren of heb je hier vragen over? Bespreek het dan met de bedrijfsarts. Die kan helpen om je werkplek prettiger te maken. 

Pijnstillers

Het kan zo zijn dat je wel gezond leeft, maar toch vaak last hebt van spanningshoofdpijn. In dat geval kan het helpen om af en toe een pijnstiller, zoals paracetamol te nemen. Let wel op dat je niet meer pijnstillers slikt dan nodig en gebruik het ook niet dagenlang achter elkaar. Werkt de juiste hoeveelheid pijnstillers niet voldoende? Bespreek het dan met de huisarts. 

Huisarts

Heb je veel last van hoofdpijn en helpt gezond leven niet? Neem dan contact op met de huisarts. Die kan bekijken of er een andere behandeling mogelijk is en of er vervolgstappen nodig zijn.

Tip van de redactie

Zijn er verplichtingen die je liever niet zou hebben? Bestaan je dagen uit een race tegen de klok? Ben je zelfs te moe voor vakantie? Dan zijn de Tien geboden voor innerlijke rust precies wat je nodig hebt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Thuisarts
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.