vrouwen bank

8 tekenen dat je niet genoeg beweegt

Als je veel thuis werkt kan het er zomaar insluipen: je beweegt te weinig. Je brengt je dagen zittend of liggend op de bank of in bed door en komt niet veel buiten. En dat heeft nogal wat impact op je gezondheid… Vraag jij je weleens af of je wel genoeg beweegt (of weet je stiekem het antwoord al)?

Dit artikel is afkomstig uit Santé.

1. Je haalt de voorgeschreven gezondheidsaanbevelingen niet

De nieuwe richtlijn van de World Health Organization (WHO) adviseert je om óf 150 tot 300 minuten gemiddeld intensief aërobische activiteiten te doen per week óf om 75 tot 150 minuten intensief aërobische activiteiten te doen per week, plus twee dagen krachttraining. Als je geen van beide suggesties lijkt te halen, is dat een teken dat je niet genoeg beweegt.

2. Je brengt meer dan de helft van de uren dat je wakker bent stil door

Een andere handige strategie om erachter te komen of je te weinig beweegt is om te gaan rekenen. Neem het aantal uur dat je slaapt en trek dat van 24 uur af. Dat levert je het aantal uur op dat je leeft, beweegt, actief en betrokken bent. Als je meer dan 50% van die uren zittend doorbrengt – bijvoorbeeld tijdens het werken of als je op bank zit – is het belangrijk om hier verandering in te brengen. Ga bijvoorbeeld vaker wandelen tussen het werken door of plan een aantal vaste momenten op een dag in waarop je even de deur uitgaat. Zit je veel binnen, dan is dat nog een teken dat je niet genoeg beweegt.

3. Je voelt je constant moe

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben – stress, een slecht eetpatroon, hormonale disbalans – maar te weinig bewegen kan er ook voor zorgen dat je je extreem vermoeid voelt. Des te meer je zit, des te vermoeider je je zal voelen. Dat komt omdat je lichaam (en daarmee je hart, longen en spieren – zijn conditie verliest, wat al binnen een paar dagen kan gebeuren. Het goede nieuws? Uit onderzoek blijkt dat beweging ervoor kan zorgen dat je die conditie weer kan terugkrijgen. Het proces is dus niet onomkeerbaar! Een onderzoek wees uit dat vermoeide participanten na 6 weken drie keer per week 20 minuten bewegen een boost van 20% ervoeren wat betreft hun energielevels. Oftewel, je hoeft niet voluit te gaan om de vruchten van beweging te plukken – yay!

4. Je ziet je gewicht en metabolisme veranderen

Om te voorkomen dat je gewicht op een ongezonde manier blijft fluctueren is het belangrijk om hetzelfde aantal calorieën binnen te krijgen als je verbrandt. Maar als je te weinig beweegt en je calorie-inname hetzelfde blijft, worden calorieën die je niet verbrandt opgeslagen als vet. Nog teken dat je niet genoeg beweegt. Ook beïnvloedt te veel stilzitten je metabolisme; een langzamer metabolisme betekent dat je minder calorieën verbrandt in rust. Er is een minder sterke bloedsomloop en minder metabolisme, wat op de lange termijn kan leiden tot diabetes, hartaanvallen, beroertes en andere ziekten… Genoeg reden om in beweging te komen, dus!

5. Je hebt vaak een opgejaagd gevoel

Je hart heeft baat bij een goede zuurstofflow. Wanneer je constant op de bank hangt, ga je oppervlakkig ademen en krijgt je hart te weinig zuurstof, waardoor de conditie van je hart verslechtert. Je hart zal harder moeten werken om genoeg zuurstof door je lichaam te blijven pompen, waardoor je een opgejaagd gevoel kan krijgen of zelfs last van hartkloppingen. En dat is ook niet bepaald goed voor je hartgezondheid… Zonder beweging komt er meer druk te staan op je sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een toename in stresshormonen en ontstekingsaanduidingen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Naarmate je ouder wordt, kan het lastiger zijn om dit te voorkomen. De beste remedie? Minstens 8 tot 10 weken consistent bewegen! Dus let goed op het teken dat je niet genoeg beweegt.

6. Je hebt last van slaapproblemen

Je slaap is kostbaar. Als je te weinig slaapt – dus minder dan 7 tot 9 uur – kan je problemen krijgen met je metabolisme, verzwakt je immuunsysteem, noem het maar op. Des te langer je inactief bent, des te meer je slaap eronder zal lijden. Niet alleen de kwaliteit van je slaap, maar ook de hoeveelheid slaap die je krijgt zal achteruitgaan als je te vaak te lang stilzit. Gelukkig is er een simpele oplossing: als je genoeg beweging krijgt (bijvoorbeeld volgens de richtlijnen van de WHO), is er 95% kans dat je je overdag minder slaperig voelt, zo blijkt uit onderzoek.

7. Mentaal teken dat je niet genoeg beweegt

Uit onderzoek is ook gebleken dat te veel stilzitten je mentale gezondheid negatief kan beïnvloeden en je kwaliteit van leven doet afnemen. Beweging wordt namelijk geassocieerd met het vrijkomen van serotonine, het gelukhormoon wat ook de bekende ‘runner’s high’ veroorzaakt, wat er vaak voor zorgt dat mensen graag willen blijven sporten en zich aan hun sportroutine houden. Door je bewust te worden van je inactiviteit en ervoor te kiezen om actiever te worden, kan je zowel je geest als je humeur verbeteren. Daar speelt mindfulness een cruciale rol in, want dat kan helpen om ons vermogen om om te gaan met stress en onrust te verbeteren. Probeer daarom mindful te bewegen, om zo de relatie tussen fitness en mentale gezondheid te verbeteren en daar de vruchten van te plukken.

8. Je geheugen laat je in de steek

Wanneer je denkt aan het effect van te weinig bewegen, denk je waarschijnlijk aan het effect op je spieren, hart en het verhoogde risico op andere ziekten., Maar onze hersenen hebben net zo goed beweging nodig. Uit onderzoek is gebleken dat urenlang zitten leidt tot minder dikheid in je mediale temporale kwab, een gedeelte van je hersenen wat verantwoordelijk is voor je geheugen. Dat kan wellicht verklaren waarom je vergeetachtig wordt als je te weinig beweegt. Een sessie aerobic fitness, zoals op de loopband gaan, kan dit hersengebied niet alleen een boost geven, maar ook leeftijdsgerelateerde cognitieve problemen zoals dementie helpen tegen te gaan. Win-win, dus!

Tip van Vriendin

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Dit artikel is afkomstig uit Santé.

Meer van dit soort verhalen lezen? Ga dan naar santé.nl