tekenbeet

Nieuwe tekenziekte rukt op: dít wil je erover weten

Nu het weer warmer wordt, trekken veel mensen massaal de natuur in. Het is dan wel oppassen geblazen voor teken die vervelende ziektes zoals Lyme kunnen overdragen. Een nieuwe tekenziekte, tekenencefalitis, wordt steeds vaker gesignaleerd en deze ziekte kan een dodelijke afloop hebben.

Tekenencefalitis

In veel gevallen kan een tekenbeet niet veel kwaad als de teek op tijd en op de juiste manier verwijderd wordt, maar dat gebeurt niet altijd. Sinds 2016 wordt tekenencefalitis steeds vaker in Nederland gevonden. De ziekte is een hersen(vlies)ontsteking die ontstaat na een tekenbeet. Helaas zijn er nog geen specifieke medicijnen tegen en 1 tot 4 procent van de mensen met een hersen(vlies)ontsteking overlijdt. Een ander deel dat het wel overleeft houdt daar neurologische restverschijnselen aan over.

Stijging

Sandra Bouten, arts-in-opleiding infectieziektebestrijding bij de GGD Limburg-Noord, legt aan De Telegraaf uit dat ze meer onderzoek doen naar de ziekte en dat verklaart voor en deel de stijging. “Maar het aantal tekenbeten neemt toe en daardoor waarschijnlijk ook de ziekte”, legt ze uit.

In welke landen loop je meer risico?

Binnen Europa geldt een groot deel al als risicogebied, maar vooral in Oostenrijk, Zweden, Slowakije, Tsjechië, Slovenië en de Baltische Staten loop je het meeste risico om gebeten te worden door een teek. “Als mensen daar langer dan vier weken gaan kamperen of wandelen, adviseren we ze om drie vaccinaties tegen tekenencefalitis te halen. Oostenrijkers vaccineren zich daar zelf ook al tegen”, vertelt Bouten.

Lees ook: Zo voorkom je een tekenbeet (en zo herken je ‘m)

Ziekte van Lyme

Het RIVM laat weten dat de kans op infectie na een tekenbeet in Nederland klein is. Hier zijn namelijk weinig teken met de ziekte besmet. In gebieden waar de ziekte gevonden is, waren 1 op de 1500 teken ermee besmet. De bacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken, de borrelia-bacterie, wordt bij 1 op de 5 teken gevonden.

Ik ben gebeten door een teek, wat nu?

Als je gebeten bent door een teek is het van belang om hem zo snel mogelijk en goed te verwijderen. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans is om ziek te worden. Neem contact op met de huisarts als je ziek wordt of ringen of vlekken ziet die groter worden.

Bron: LINDA.
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.