Jeuk onder je oksels? Hierdoor kan dat komen (en dit kun je ertegen doen)
10 mei 2023
Krabben, krabben en nog eens krabben, met als gevolg een pijnlijke en geïrriteerde huid: jeuk is geen pretje. Vooral onder de oksels, waar de huid gevoelig is, kan jeuk vaak voorkomen. Waar komt die irritante jeuk toch vandaan? En beter nog: hoe kom je ervan af?
Er zijn verschillende factoren die jeuk onder de oksels veroorzaken. We nemen daarom een aantal veelvoorkomende oorzaken door. Onthoud wel: heb je veel last van de jeuk of verdwijnt de jeuk niet? Laat het dan onderzoeken door je huisarts.
Zweet
Een eerste belangrijke reden voor jeuk onder je oksels is zweet. Als het warm is of tijdens het sporten, zweet je onder je oksels. Dat zweet vermengt zich met vuil dat overdag op je huid belandt. De combinatie van zweet en vuil kan – vooral als je overmatig zweet – zorgen voor jeuk aan je oksels. Vermoed je dat zweet de oorzaak is? Zorg er dan voor dat je je oksels regelmatig goed wast met water en milde zeep en dat je ze na het douchen goed droogt. Voor de gevoelige huid onder je oksels is het beter om de nattigheid eraf te deppen met een zachte handdoek. Verder kun je tijdens het sporten losse kleding dragen, waardoor je oksels beter kunnen ademen en er geen wrijving ontstaat.
Huidaandoeningen
Naast zweten kunnen huidaandoeningen zorgen voor jeukende oksels. Neem bijvoorbeeld psoriasis, waarbij je last krijgt van dikke, rode, schilferige plekken op de huid. Dit komt vaak voor op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, romp en nagels. Psoriasis kan worden behandeld door middel van lichttherapie of het gebruik van hormoonzalf. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je last hebt van psoriasis.
Een andere huidaandoening die kan zorgen voor jeukende oksels is keratosis pilaris, wat ontstaat door een teveel aan keratine. Hierbij ontstaan kleine rode bultjes, die er een beetje uitzien als kippenvel. Ook voelt de huid ruw aan. Keratosis pilaris komt vaak voor op de buitenzijde van de bovenarmen en benen, maar het kan dus ook voorkomen onder de oksels, in het gezicht, op de billen of de romp. Bij deze aandoening helpt het om vochtinbrengende lotions te smeren. Mocht je er last van blijven houden, dan kan de huisarts een huidcrème voorschrijven die ureum, melkzuur, glycolzuur, salicylzuur, tretinoïne of vitamine D bevat.
Jeukende oksels door stress en angst
Dat stress en angst niet alleen gevolgen heeft voor je gemoedstoestand, maar ook op je lichamelijke gezondheid, wisten we al wel. Maar wist je ook dat stress en angst kunnen zorgen voor jeukende oksels? Dat heeft ook weer te maken met zweet: als je gestrest of angstig bent ga je meer zweten, wat de huid kan irriteren en jeuk kan veroorzaken.
Lees ook: De link tussen voeding en stinkende oksels: zó houd je het fris
Scheren
De manier waarop je scheert, maar ook scheren in het algemeen, kan invloed hebben op jeukende oksels. Je hebt bijvoorbeeld een bot mesje gebruikt of scheert tegen de haren in. Maar ook een vies scheermesje kan zorgen voor de jeuk. Hoe je het beste kunt scheren om irritatie te voorkomen, leggen we uit in dit artikel.
Wasmiddel
Het wasmiddel dat je gebruikt kan zorgen voor geïrriteerde en jeukende oksels. Vaak bevatten wasmiddelen sterke chemicaliën om vlekken en vuil uit je kleding te kunnen wassen. Probeer daarom eens een milder, parfumvrij wasmiddel zonder kleurstof.
Hormonen zorgen voor jeukende oksels
Geef die hormonen maar weer de schuld… Ook jeukende oksels kunnen namelijk veroorzaakt worden door je hormonen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent of in de overgang zit. Hormonale schommelingen kunnen de huid uitdrogen met het gevolg dat er irritatie en jeuk ontstaat. Als je veel last hebt van de jeuk door hormonale schommelingen, kun je contact opnemen met de huisarts voor advies. Verder kan het helpen om een vochtinbrengende crème te smeren.
Tip van de redactie
Ga voor een mooiere gladdere huid met minder huidirritaties door een safety razor te gebruiken. Geen plastic scheermesjes meer in de prullenbak en bespaar veel geld! Een safety razor geeft één van de gladste scheerresultaten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Safety razor
Bron: Mens en Gezondheid, Nivea
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.