Ontwerp Zonder Titel (100)

Hooggevoelig? Déze tips helpen je om te gaan met sociale situaties

Ben je hooggevoelig? Dan kunnen sociale situaties soms veel energie kosten. Probeer daarom deze handige tips.

Tips

Als je een etentje of feestje hebt met mensen die je goed kent, kan het helpen om bijvoorbeeld een dag van te voren eerlijk te vertellen dat je er een beetje tegenop ziet. Probeer aan te geven wat zo’n sociale situatie met je doet en waarom je het lastig vindt. De kans is groot dat er vooral veel begrip is en dat de drempel voor jou daarom minder hoog wordt. Je omgeving weet er nu namelijk van en als je het moeilijk hebt, is het niet gek als je besluit eerder naar huis te gaan. Een andere tip is om voor kleding te kiezen waar je je comfortabel in voelt. De relatie tussen je lichaam en brein is sterk. Vooral voor HSP’ers is het belangrijk dat zij zich comfortabel voelen. Denk bijvoorbeeld aan een extra vest voor als het afkoelt en/of schoenen die fijn zitten. Wat ook helpt is om na te gaan welke strategieën je in het verleden hebben geholpen in een sociale setting. Denk bijvoorbeeld aan een luchtje scheppen of even naar het toilet gaan als het je even te druk wordt.

Lees ook: Déze 5 dingen wil je weten over hooggevoelige mensen

Nog meer tips

Hooggevoelige mensen hebben de neiging om emoties van anderen over te nemen. Beland je in een negatief gesprek? Excuseer jezelf dan en bespaar jezelf deze negativiteit. Het kan altijd gebeuren dat je, vooral als HSP’er, toch overweldigd raakt. Stel je voor dat emoties te hoog oplopen en je dit niet kunt verbergen. Ben op zulke momenten niet te streng voor jezelf. Dit kan gebeuren. Loop even naar buiten en zorg ervoor dat je weer wat rustiger wordt. Laat zo’n moment niet je avond verpesten. Zodra je je weer rustig voelt, ga je weer terug en pak je de draad weer op. Wel is het verstandig om je persoonlijke grenzen te blijven bewaken. Als HSP’er heb je de neiging om vooral bezig te zijn met de emoties van anderen, maar ben je bewust van deze valkuil. Als jij moe bent, terwijl de anderen nog volop aan het feesten zijn, dan is het helemaal oké om naar huis te gaan. Zorg ervoor dat je niet volledig uitgeput bent en nog wat energie overhebt zodra je naar huis gaat.

Tip van de redactie

Volgens Susan Marletta-Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen. In Leven met hooggevoeligheid belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo kun je dit boek ook opvatten als een toegang om dichter bij de verborgen wijsheid van het leven te komen.

Lees ook: Ben je erg gevoelig? Waarom dit juist goed is in een relatie

Foto: GettyImages
Bron: Highlysensitiverefuge.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.