Grenzen stellen: zó doen succesvolle vrouwen dat
13 juni 2023
Grenzen stellen vinden veel mensen lastig. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waar je direct mee aan de slag kunt.
1. Nee zeggen
Er wordt tegenwoordig veel van je gevraagd. Mensen hebben het druk en zullen jou vragen om taken over te nemen of ondersteuning te bieden? Je wil iedereen natuurlijk met alle liefde helpen, maar soms is het goed om je grenzen aan te geven en nee te zeggen. Dit kan pijn doen. Vooral als je nee tegen iemand moet zeggen die dichtbij je staat. Pas als jouw batterij opgeladen is en je ruimte voelt om anderen te helpen, kun je dit doen. Mensen helpen is iets moois, maar je moet nooit jezelf voorbijgaan.
2. Niet storen
Ben je met een belangrijke opdracht bezig? Geef dan van te voren aan collega’s door dat je het komende uur niet gestoord wil worden. Zo geef je je grenzen aan en kun jij met volle concentratie je opdracht afronden. Uiteindelijk doe je hier ook het bedrijf of de organisatie een plezier mee. Dit kun je ook op persoonlijk vlak doen. Zet je werktelefoon uit op je vrije avonden zodat je kunt genieten van een etentje met je gezin of die yoga-les die zo veel ontspanning biedt.
3. Wat kun je wel en niet aan
Het is belangrijk om te achterhalen waar jouw grenzen liggen. Misschien wil je wel aan vijf verschillende projecten werken, maar is dit ook haalbaar? Probeer taken uit handen te geven als je merkt dat het te veel is of wordt. Hier is helemaal niets mis mee en zo kun je je volledig richten op de projecten waar je wel volmondig ja op hebt gezegd.
Lees ook: Een nieuwe baan? Dít is het perfecte moment om je grenzen aan te geven
4. Financiën – grenzen aangeven
Vaak weet je precies waar je wel en niet je geld aan wil uitgeven en hoeveel geld je iedere maand wil sparen. Vraagt een vriendin om toch uiteten te gaan of wordt je meegevraagd voor een weekendje weg? Je mag best nee zeggen, als je dit eigenlijk om financiële redenen niet wil. Jij verdient je eigen geld en mag dus ook zelf bepalen waar je het aan uitgeeft. Het klinkt logisch, maar doe je dit ook echt?
5. Uitleg is niet altijd nodig
Soms heb je de neiging om, als je nee moet zeggen, een uitgebreid excuus te geven. Je wil niet extra taken aannemen want je hebt al taak X of Y of je wil niet naar dat ene feestje, want je ziet je partner anders te weinig. Je bent niemand een uitleg verschuldigd. Natuurlijk kun je wel zeggen dat je het jammer vindt en je hoopt de volgende keer wél bij dat feestje aanwezig te kunnen zijn. Laat het hierna ook los en probeer er niet meer te veel over na te denken.
Lees ook: Goed met je ex: 4 manieren om grenzen te stellen
Foto: GettyImages
Bron: TheEverygirl.com
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.