Stoppen met roken? Deze tips geven een duwtje in de goede richting
6 juni 2022
Wil jij stoppen met roken, maar vind je het moeilijk? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen! Dana (46) is nu vier maanden gestopt met roken en legt je graag uit hoe het haar gelukt is. Ook vind je hier tips om zelf aan de slag te gaan.
In samenwerking met Rijksoverheid
Dana: “Ik was 26 toen ik begon met roken. Ik ging door een moeilijke periode en omdat mijn toenmalige vriend rookte, dacht ik: waarom niet? Ik doe mee. Na de eerste sigaret was ik meteen verslaafd.”
Genoeg = genoeg
“Ik ben nu vier maanden gestopt, dit is mijn derde stoppoging. Je weet wat ze zeggen: drie keer is scheepsrecht. Dus deze keer blijf ik gestopt! Mijn eerste poging was cold turkey – dat was niks voor mij, want na een paar dagen begon ik alweer met roken. De tweede keer ben ik naar de praktijkondersteuner van de huisarts gegaan, zij adviseerde nicotinepleisters. Beide keren kwam het stoppen met roken niet echt vanuit mijzelf, vandaar dat deze pogingen ook niet gelukt zijn. Het stoppen moet namelijk echt vanuit jezelf komen, je moet er klaar voor zijn. Dan lukt het stoppen ook beter.
Toen ik gezondheidsklachten kreeg, dacht ik bij mezelf: mijn gezondheid is al niet oké, ik wil niet ook nog eens door het roken meer problemen krijgen. Ik zag echt in dat ik moest stoppen. Het was genoeg geweest. De reumatoloog heeft mij doorverwezen naar een zorgaanbieder die verschillende stoppen-met-roken-programma’s aanbiedt, waaronder telefonische coaching.”
Extra zetje
“Wat mij nog een extra zetje gaf om te stoppen, is dat ik op een gegeven moment gordelroos kreeg, doordat mijn afweersysteem zo verlaagd was. Ik belandde in het ziekenhuis op een gesloten afdeling, want ik was besmettelijk. Omdat ik natuurlijk niet mocht roken in het ziekenhuis, zag ik in dat ik die afhankelijkheid van een sigaret nooit meer wilde meemaken. Ik had het namelijk zo zwaar en het gaf mij zoveel stress dat ik niet mocht roken.”
Individuele coaching
“Ik ben gestopt met behulp van telefonische coaching. Ik kreeg een coach toegewezen en in totaal had ik zes belafspraken. Tussen de sessies door mocht ik mijn coach ook bellen, bijvoorbeeld als ik het moeilijk had. In elk gesprek komen bepaalde onderwerpen aan bod. Zo vertelde de coach tijdens ons eerste gesprek hoe alles in z’n werk gaat en we bespraken of ik hulpmiddelen wilde gebruiken. Bij gesprek drie bereidden we de stopdatum voor. En in gesprek vier hadden we het bijvoorbeeld over het nicotinemonster en hoe je daarmee omgaat. Als je gestrest bent, krijg je toch trek-in-een-sigaret-momenten. De coach vertelt hoe je die momenten kunt weren. We hebben het gehad over de motivatie waarom ik wil stoppen. En ik kreeg ook hulpmiddelen: nicotinepleisters en zuigtabletten. Bij trekmomenten kon ik een zuigtablet nemen. De hulpmiddelen bouw je langzaam af.”
Afleiding
“Als ik trek had in een sigaret, belde ik iemand. Bijvoorbeeld een vriendin om even lekker te kletsen. Zo ebde de trek weg. Of ik ging een rondje wandelen buiten om mijn hoofd leeg te maken. Ook ben ik van plan om het tekenen weer op te pakken, dat vind ik erg leuk om te doen.”
Grootste motivatie
“Buiten dat ik nooit meer afhankelijk wil zijn van een sigaret, is een grote motivatiebron mijn zoontje van 9. Ik wil een goed voorbeeld voor hem zijn. Ik wil laten zien dat je de kracht kan vinden om een ongezonde gewoonte te overwinnen. Samen met hem heb ik ook mijn stopdatum bepaald, namelijk 1 februari 2023.”
De voordelen van stoppen met roken
“Mijn smaak en geur zijn veranderd, in positieve zin. Als ik ga wandelen in het bos, ruik ik nu ook echt de frisse lucht. Dat vind ik heerlijk. Mijn longinhoud is beter. Ik heb een veel gezondere kleur op mijn gezicht en ik heb meer haar. En heel belangrijk: ik stink niet meer naar de rook!”
Zoek hulp
“Ik was echt een fanatieke roker, maar dankzij mijn superlieve coach die mij goed adviseerde, motiveerde én een luisterend oor bood, de hulpmiddelen en echt de wil vanuit mezelf, ben ik uiteindelijk gestopt. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik raad het juist aan om hulp te zoeken, dan lukt je stoppoging.”
Tips & tricks om aan de slag te gaan
- Bereid je goed voor
Uit onderzoek blijkt dat als je je goed voorbereidt, de kans groter is dat je stoppoging een succes wordt. Schrijf bijvoorbeeld je motivatie op en hang die op plekken waar je vaak komt. Al heel snel ga je de lichamelijke effecten merken: je proeft meer en ruikt beter, hebt meer energie, een betere conditie en je ademt makkelijker. Vertel daarnaast hoe anderen je kunnen steunen. Wil je er graag over praten of liever niet? Bedenk ook wat moeilijke momenten voor jou gaan worden, bijvoorbeeld de lunchpauze of dat etentje met vriendinnen. Kun je iemand bellen? Of kun je jezelf afleiden met een leuke serie of een rondje wandelen?
- Plan je stopdatum
Kies een datum die tussen nu en twee weken ligt. Dat werkt het beste, omdat je dan voorkomt dat je gaat uitstellen. Laat het ook aan familie en vrienden weten. Zij kunnen je ondersteunen. Wil je afleiding en meegenomen worden voor een wandeling? Of juiste een begripvolle reactie gevolgd door de opmerking ‘maar je gaat niet roken’. Door steun te krijgen die aansluit bij jouw behoefte voel je je begrepen.
- Vier successen, ook de kleinste
Alleen of samen. Dit geeft je een goede steun in de rug en bovendien maak je zo behapbare stappen in je stopproces. Plan bijvoorbeeld een leuk dagje uit, drink een kop koffie of thee buiten de deur met een vriend(in), kijk je favo serie of ga naar de bioscoop.
- Zoek hulp bij het stoppen
Denk aan groepstraining of een-op-een-begeleiding door een stopcoach. Het fijne hiervan is dat je zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het stoppen hulp krijgt. Deze methodes kunnen vergoed worden door je zorgverzekeraar. Je kunt ook informatie inwinnen bij de huisarts, de telefonische Stoplijn (0800-1995) of online via Ikstopnu.nl. Of schakel iemand uit je familie- of vriendenkring in voor hulp.
Meer info vind je op puurrookvrij.nl