12 praktische tips om de levensduur van je e-bike accu te verlengen

12 praktische tips om de levensduur van je e-bike accu te verlengen

Als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een elektrische fiets, wil je er zo lang mogelijk mee doen. Met de volgende tips kun je de levensduur van je accu zo lang mogelijk verlengen.

Accu van je elektrische fiets gezond houden

Omdat de staat van je accu met verloop van tijd terugloopt en een nieuwe accu al snel een paar honderd euro kost, zijn er twaalf dingen die je kunt doen om de accu van je elektrische fiets gezond te houden.

1. Laad de accu op de juiste manier op

Volg altijd de instructies van de fabrikant met betrekking tot het opladen van je accu. Gebruik het juiste oplaadapparaat en vermijd overladen. Laad de accu bij voorkeur op bij kamertemperatuur en als je thuis bent.

2. Vermijd extreme temperaturen

Blootstelling aan extreme hitte of kou is schadelijk voor de accu. Probeer je fiets en accu binnen te stallen, zeker in de wintermaanden. Staat je fiets buiten of wordt het koud in de schuur? Koppel je accu dan los na gebruik.

Als je je elektrische fiets voor langere tijd binnen laat staan, zorg er dan voor dat de accu gedeeltelijk opgeladen is, bijvoorbeeld rond de 50%. Dit helpt de accu in optimale conditie te houden.

Lees ook: Dit is de beste elektrische fiets van 2023, aldus ANWB

3. Rijd regelmatig

Regelmatig fietsen is gunstig voor de accu. Als je de fiets langere tijd niet gebruikt, is het verstandig om de accu regelmatig op te laden en te ontladen om de optimale werking te behouden.

4. Stel de ondersteuningsniveaus slim in

Kies de juiste ondersteuningsniveaus op basis van het terrein (de ondergrond) en wat je nodig hebt. Door slim gebruik te maken van de ondersteuning gebruik je de accu efficiënter en gaat ‘ie langer mee.

5. Pomp je fietsbanden op

Controleer regelmatig de bandenspanning, omdat een juiste spanning de rolweerstand vermindert en de levensduur van de accu verlengt.

6. Voorkom overbelasting

Overbelasting van je fiets, door het vervoeren van zware spullen, doet de accu sneller slijten. Wees daarom voorzichtig met het gewicht dat je meeneemt op je elektrische fiets.

7. Reinig de accu en fiets

Tijdens het fietsen en de stalling verzamelt je e-bike vuil, stof en vocht. Maak dat regelmatig schoon met een zachte doek en milde reinigingsmiddelen. Spray liever niet direct water of schoonmaakmiddelen op de accu.

Lees ook: Zóveel calorieën verbrand je op de elektrische fiets

8. Vermijd parkeren in de zon

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht vermindert de levensduur van de accu. Parkeer je fiets het liefst in de schaduw of gebruik een fietscover om de accu te beschermen tegen de zon.

9. Wees voorzichtig bij het opladen op openbare plaatsen

Als je je fiets oplaadt op openbare plaatsen, let dan op je spullen en houd een oogje in het zeil. Verwijder de accu en neem deze met je mee om diefstal te voorkomen.

10. Overweeg een extra accu

Als je regelmatig lange afstanden fietst of van plan bent om langere ritten te maken, is het handig om een extra accu aan te schaffen. Hiermee kun je gemakkelijk wisselen tussen accu’s en je rijbereik vergroten.

11. Volg de handleiding van de fabrikant

Elke fiets en accu is anders, dus volg altijd de specifieke instructies en richtlijnen van de fabrikant met betrekking tot het gebruik, de opslag en het onderhoud van je elektrische fiets en accu. Zo weet je zeker dat je accu zo lang mogelijk meegaat.

12. Onderhoud en service

Zorg ervoor dat je je elektrische fiets regelmatig een beurt krijgt bij de fietsenmaker. Een goed onderhouden fiets en accu gaan langer mee.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images