Ontwerp Zonder Titel 2023 06 25t151406.903

Kramp in je benen? 5 mogelijke oorzaken

Heb je wel eens last van spierkrampen en vraag je je af hoe dit komt? Wij bespreken vijf mogelijke verklaringen.

1. Vermoeidheid

Als je veel hebt gesport of fysiek echt uitgeput bent, kun je last krijgen van krampen in je benen. Er wordt dan veel druk uitgeoefend op één spier(groep) en de spieren eromheen worden zwakker. Andere spieren gaan vervolgens weer harder werken, waardoor samentrekkingen ofwel krampen ontstaan.

2. Disbalans elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die een belangrijke rol vervullen in belangrijke lichaamsprocessen. Magnesium is hier een voorbeeld van. Als gevolg van bijvoorbeeld hoge temperaturen, kunnen sporters te maken krijgen met spierkrampen. Er verandert dan namelijk iets in de elektrolyten balans.

3. Onvoldoende of onjuist stretchen

Lang zitten en/of staan kan de kans op krampen verhogen. Door op een onjuiste manier te stretchen, neemt de pijn toe en zullen spieren sneller gaan verkrampen. Het is dus belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen.

Lees ook: Zó vaak moet je stretchen om je flexibiliteit te vergroten

4. Inactiviteit

Veel zitten en staan en weinig bewegen, kan tot meer spierkrampen leiden. Doordat je weinig beweegt, zul je eerder aankomen in gewicht en zal je bloedsuiker en bloeddruk toenemen. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van spierkrampen weer groter.

5. Medische oorzaken

Er zijn natuurlijk ook medische oorzaken voor spierkrampen. Als je vaker last hebt van krampen, dan is het altijd verstandig om dit bij je huisarts aan te geven. Er zijn namelijk verschillende ziektes, zoals diabetes, zenuwcompressie en nierfalen, die krampen kunnen veroorzaken.

Tip van de redactie

Wil je graag deze zomer strak in bikini? De populaire Tunturi Fitnessmat biedt door het dikke materiaal zachte steun bij jouw buikspieroefeningen en andere work-outs. Download je de gratis Tunuri trainings app dan krijg je er duizenden geanimeerde fitnessoefeningen, instructies en work-out video’s bij. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Oelala: bekkenbodemspieroefeningen leiden tot (nóg) betere seks

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.