Last van kledingmotten in huis? Zó kom je ervan af
12 juli 2023
Niets is zo zonde dan een mooi kledingstuk weg te moeten gooien omdat het vol met mottengaten zit. Vermoed je dat je last hebt van kledingmotten? Dan is het belangrijk om ze goed te bestrijden, want de larven van de beestjes kunnen een hoop schade veroorzaken aan kledingstukken en tapijten.
Kledingmotten zoeken een donkere plek op waar ze hun eitjes kunnen leggen. Denk bijvoorbeeld aan een kledingkast. Vaak wordt gedacht dat het de motten zijn die gaten veroorzaken in kleding, maar niets is minder waar: het zijn de larven die leven van de eiwitten in dierlijke materialen zoals wol, leer, bont, zijde of veren.
Op welke materialen komen motten af?
Mottenlarven knabbelen dus van materialen zoals wol, leer, zijde of veren. Maar ze houden vaak niet van 100 procent plantaardige stoffen zoals katoen en linnen. Ook vinden ze synthetische stoffen maar niets. Betekent dit dan dat deze kledingstukken veilig zijn voor motten? Helaas niet: ook deze stoffen kunnen motten aantrekken. Motten houden namelijk van viezigheid en vuil. Het is daarom belangrijk om je kleding schoon op te bergen en ze regelmatig te dragen.
Hoe zien mottenlarven eruit?
Kledingmotten zijn kleine nachtvlindertjes die over het algemeen ‘s avonds actief zijn. Hun vleugels zijn goudkleurig en de larven van de mot zijn ongeveer 1 centimeter lang en wit met een bruin kopje. De larven spinnen zich in, in cocons van ongeveer 8 millimeter lang. Je kunt de cocons vergelijken met zijden kokertjes. Houd er rekening mee dat niet alleen de kledingmot van kleding houdt, maar dat ook pelsmotten en huismotten graag op kleding zitten.
Tip: Om erachter te komen wat voor motten je in huis hebt, kun je een lijmval of een wit papier in je kast leggen. Mannetjesmotten komen af op de geurstrip van de val en blijven aan de lijm plakken. Op het witte papier zie je afvalproducten van de larven als die er zijn. Zo kun je tunnelvormige spinsels en korrels tegenkomen.
Lees ook: Zó verwijder je een zweetgeur uit je kleding
Motten verjagen
Nu je zeker weet dat je motten in huis hebt, is het tijd om ze te verjagen. Motten houden niet van lavendel, vlierbloesem, kamfer, boerenwormkruid, en lievevrouwebedstro. Vul daarom katoenen zakjes met een of meerdere van deze producten. Zo verjaag je de beestjes uit je kledingkast.
Ook kun je aan de slag gaan met een zelfgemaakte mottenval. Maak hiervoor een paar gaten met een diameter van 2 centimeter in een kartonnen doosje en leg hier wat onbehandelde wol in. Haal het doosje na een paar weken weg, vervang eventueel de wol en gebruik de val opnieuw.
Reinig aangetast textiel
Als je textiel is aangetast, doe je er goed aan om het buiten uit te hangen in de zon. Ook kun je de stof minstens een half uur op 60 graden wassen of 4 dagen in de vriezer leggen. Kledingstukken van wol kun je beter laten stomen. Maak verder de kast goed schoon, zodat achtergebleven eitjes verdwijnen en motten niet verder kunnen huishouden.
Chemische middelen
Werken de bovenstaande tips niet? Dan kun je ook gaan voor de agressievere middelen. Tegen motten zijn namelijk ook chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Volgens Milieu Centraal is het hierbij wel belangrijk om erop te letten dat deze middelen een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden hebben. Koop verder ook geen producten waar geen ingrediënten op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’.
Bedenk wel dat een middel goedgekeurd kan zijn, maar dat het nog steeds chemisch is en schadelijk kan zijn voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door, voordat je met het middel aan de slag gaat.
Motten voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig zijn er dan ook een aantal maatregelen die je kunt nemen om motten in huis te voorkomen. Motten houden onder andere niet van licht, schone kleren en ze vinden het ook niet fijn om gestoord te worden. Laat je kasten daarom regelmatig luchten, laat af en toe wat zonlicht in de kast komen en hang kledingstukken niet te dicht op elkaar. Berg je kledingstukken voor een langere periode op? Was ze dan eerst goed uit en verpak ze in plastic zakken of koffers. Maak kledingkasten ook goed schoon en ventileer je huis goed als je last hebt van de pelsmot. Deze mot houdt namelijk van een vochtige omgeving.
Bron: Milieu Centraal
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.