Borstverkleining: dit kun je verwachten van het verloop van de operatie
2 augustus 2023
Er zijn verschillende redenen waarom je graag een borstverkleining zou willen. Zo kunnen zware borsten zorgen voor rug-, nek- en schouderklachten. Maar het kan ook zijn dat je je borsten niet vindt passen bij de rest van je lichaam.
Wil jij je borsten laten verkleinen? Dan ben je vast benieuwd hoe de operatie in zijn werk gaat. Van de voorbereiding en de operatie tot het herstel: hier moet je rekening mee houden.
Voorbereiding van een borstverkleining
Voorafgaand aan de operatie zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk zal de arts alles goed met je doornemen, maar we zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Gewicht
Als je overgewicht hebt, is het goed om eerst af te vallen voordat je een borstverkleining ondergaat. Wanneer je pas na de operatie gaat afvallen, zullen je borsten weer verslappen.
Roken
De nicotine die je binnenkrijgt tijdens het roken kan voor problemen zorgen bij de wondgenezing. Daarom wordt dringend aangeraden om in ieder geval zes weken voor de operatie te stoppen met roken en ook geen nicotinepleisters te gebruiken.
Ontharen
Voor de borstverkleinende operatie mag je je oksels zelf niet meer ontharen met een scheermesje, tondeuse of ontharingscrème, omdat het risico op een infectie na de operatie groters is als je oksels onthaard zijn. De arts kan wel bepalen dat het alsnog nodig is om de oksels te ontharen, maar dan zal de operatieassistent dit doen met een speciale tondeuse.
De operatie
Gemiddeld duurt de operatie twee uur. Tijdens de operatie word je onder narcose gebracht, waardoor je niets van de operatie meekrijgt. Een borstverkleining kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Van tevoren zal de plastisch chirurg de techniek die bij jou gebruikt wordt met je doornemen. In de meeste gevallen wordt de borst verkleind door aan de onderkant van de borst, huid, vet en klierweefsel weg te halen. Hierdoor ontstaat er aan de onderkant van de borst een litteken. Een tweede litteken ontstaat vanaf de tepel recht naar beneden. Hier wordt gesneden, zodat er een natuurlijke borstvorm ontstaat. De tepel wordt verplaatst en in sommige gevallen wordt de tepelhof verkleind.
Direct na de operatie
Wanneer de borstverkleining erop zit, worden je borsten verbonden met absorberend verband. Mocht de arts drains hebben geplaatst om het wondvocht af te voeren, dan zal de verpleegkundige deze na één of twee dagen verwijderen als er nog maar weinig wondvochtproductie is. Vooral de eerste 24 uur na de operatie kun je last hebben van wat pijn en daarna zullen je borsten vooral strak en gespannen aanvoelen.
Een paar dagen na de operatie
Na een paar dagen mag je weer douchen en een beha dragen. Volgens Isala is het het beste om een naadloze sportbeha te dragen die geen beugels of baleinen heeft en die je aan de voorkant kunt sluiten. Het advies is om deze beha de eerste drie weken na de operatie dag en nacht te dragen.
Lees ook: Aha: om deze reden zijn je borsten gevoelig voor je menstruatie
Naar huis
Vaak mag je op dezelfde dag van de operatie weer naar huis, mits er geen complicaties optreden. De eerste week na de operatie is het verstandig om thuis wat extra hulp te krijgen. Rust zorgt namelijk voor een betere genezing van de wond. Na ongeveer drie weken kun je de meeste dingen weer gaan doen en na zes weken kun je voorzichtig beginnen met sporten. De operatie zorgt ervoor dat er een sterke spanning ontstaat in de weefsels, waardoor het soms zes tot twaalf maanden kan duren tot je borsten de definitieve vorm krijgen.
Risico’s
Aan een borstverkleining kleven dezelfde risico’s als aan alle andere soorten operaties. Zo kan een wond nabloeden of ontstoken raken. In zeldzame gevallen is de bloedcirculatie in de wondranden slecht en kan een deel van het borstweefsel afsterven. De kans op complicaties is kleiner als je geen overgewicht hebt. Verder kan het gevoel in de tepels verminderen of helemaal verdwijnen en je kunt tot een paar maanden na de operatie last hebben van steken in de borst. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf weer. Een ander risico om rekening mee te houden is dat het geven van borstvoeding moeilijker kan worden of zelfs helemaal niet meer mogelijk is. En tot slot kunnen de borsten soms niet dezelfde grootte krijgen. Hierdoor kan het resultaat uiteindelijk tegenvallen.
Vergoeding van een borstverkleining
Ervaar je lichamelijke klachten doordat je zware borsten hebt? Dan kan het zijn dat een borstverkleining vergoed wordt door de zorgverzekering. Bekijk hiervoor de voorwaarden van je polis. Valt de borstverkleining onder je verzekering? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
Bron: Isala, Radboud UMC
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.