Ik Zeg Nee

Hoe ga je om met de ik-ben-2-en-ik-zeg-nee-fase van je peuter?

Ah, de peuterfase. Het moment waarop ons engeltje plotseling verandert in een koppig wezentje dat bij elk verzoek “NEE!” roept. Maar vrees niet. Deze fase is normaal. Echter, voor ouders kan het een flinke uitdaging zijn.

Over de ik-zeg-nee-fase

Allereerst is het cruciaal te beseffen dat je peuter zijn of haar identiteit ontdekt. Ze beginnen hun grenzen te verkennen en te testen. Immers, voor hen is dit een manier om de wereld en hun plek daarin te begrijpen. Daarbij horen ook confrontaties.

Dé truc tegen ik-zeg-nee

Hoe vaak heb je het al meegemaakt? Je peuter wil absoluut geen schoenen aan. Maar in plaats van te strijden, kun je beter de aandacht verleggen. “Kijk, een vogel buiten!” kan wonderen doen. Voordat je het weet, zijn die schoenen aan zonder tranen.

Consistentie is de sleutel

Natuurlijk, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het van belang om bij je standpunt te blijven. Als je eenmaal ‘ja’ hebt gezegd, blijf dan bij ‘ja’. Andersom geldt hetzelfde. Nee is nee. Op deze manier leert je peuter wat er van hem of haar verwacht wordt.

Lees ook: Vindt jouw kind samen spelen en delen lastig? Praktische tips om dit te verbeteren

Geef keuzes

Hier nog een trucje: geef je peuter het gevoel van controle door keuzes te bieden. “Wil je de blauwe of de rode trui aan?” Door dit te doen, vermijd je confrontaties en geef je je kind tegelijkertijd een gevoel van autonomie.

Zorg voor begrip

Tot slot, vergeet niet dat deze fase zowel voor jou als voor je peuter frustrerend kan zijn. Neem een moment om op adem te komen. En weet je, soms is een knuffel of een beetje begrip alles wat nodig is om de situatie te verzachten.

Conclusie

De ‘ik-ben-2-en-ik-zeg-nee’-fase kan uitdagend zijn, maar met een beetje geduld en creativiteit, kom je er wel doorheen. Onthoud, het is slechts een fase. En voor je het weet kijk je hierop terug met een glimlach.

Vriendin’s favoriet

‘Ik ga niet naar mijn kamer. Je bent niet de baas over mij’ ‘Je doet gewoon wat ik zeg en daarmee uit’ Na dit bekende tafereel voelen zowel kind als ouder zich boos. Gelukkig kan het ook anders. De bestseller How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen is geschikt voor alle ouders met kinderen tussen 2 en 20 jaar en biedt communicatievaardigheden die zorgen voor een betere sfeer in huis. 

Lees ook: 10 onmisbare tips voor als je kind niets lust

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker