Hoofdluizen behandelen bij kinderen: zo pak je dat (effectief) aan
30 augustus 2023
Het is een bericht dat iedere ouder met een naar schoolgaand kind kan verwachten: er zijn hoofdluizen gesignaleerd bij een kindje in de klas. Wat te doen?
Hoofdluizen behandelen bij kinderen
Als je zo’n berichtje krijgt, wil je zo snel mogelijk hoofdluizen behandelen bij kinderen. Grote kans dat je zelf spontaan jeuk krijgt als je alleen al aan de luizen denkt. Wie snel handelt, kan de plaag zo snel mogelijk weer in de kiem smoren. Maar hoe pak je dat precies aan?
Hoe herken je luizen/neten?
Het herkennen van luizen en neten is een belangrijke stap bij het aanpakken van het luizenprobleem. Luizen zijn kleine, insectachtige beestjes die zich graag in de warme delen van de hoofdhuid nestelen, zoals achter de oren en in de nek. Ze kunnen variëren in kleur, van grijsachtig tot bruin.
Is zijn de eitjes van luizen en zien eruit als kleine, ovale, witachtige eitjes die dicht bij de haarwortels zijn bevestigd. Ze worden verward weleens met roos, maar neten zijn moeilijk te verschuiven en zitten stevig vast aan de haren.
Zit de neet ver van de hoofdhuid verwijderd, dus ergens halverwege de haar? Dan kun je er gerust van uitgaan dat deze neet leeg is en niet zal uitkomen. Is de neet wit van kleur? Dan is hij meestal leeg, met andere woorden er zit dan geen embryo (meer) in. Is de neet donker van kleur en zit hij vlakbij de hoofdhuid? Dan bevat hij een embryo en is het nog belangrijker om snel een remedie te vinden.
Stappenplan
Tijd om die hoofdluizen aan te pakken om te voorkomen dat ze zich verder vermenigvuldigen en niet alleen de klas, maar ook je gezin overnemen.
1. Diagnose stellen
Diagnose stellen klinkt wat serieus, maar dat is wel wat het is. Het eerste wat je moet doen, is de aanwezigheid van hoofdluizen vaststellen. Dit kan gedaan worden door zorgvuldig de hoofdhuid van je kind te onderzoeken op luizen en neten (eitjes).
2. Behandelen
Er zijn verschillende middeltjes beschikbaar om hoofdluizen bij kinderen te behandelen, waaronder shampoos, lotions en kammen. Kies een methode die geschikt is voor de leeftijd van je kind en volg goed de instructies op de verpakking.
Let op, bijna geen enkele methode werkt 100% de eerste keer. Het RIVM adviseert om de werkzame stof Dimeticon te gebruiken in plaats van een pesticide. Dimeticon werkt op een fysische manier; door inkapseling kan de luis zijn waterhuishouding niet meer regelen en zijn overtollig water niet meer uitscheiden, het verstikt de luizen als het ware. Ze kunnen van die behandeling dan ook niet resistent worden.
Ook hiervoor geldt geen 100% garantie, overigens. Het spul moet na twee weken opnieuw worden gebruikt om de levenscyclus van de luis te doorbreken. En nog zullen er luizen zijn die het overleven. Mede daarom is de volgende stap belangrijk.
3. Kammen, kammen en nog eens kammen
Om hoofdluizen te bestrijden gebruik je een netenkam. Deze kam is een onmisbaar onderdeel van elke behandeling. Kies het liefst eentje van chirurgisch staal. Plastic kammen kun je beter niet gebruiken. De neten en luizen glippen makkelijk door de wijkende tanden.
Kam het haar grondig uit om luizen en neten te verwijderen. Herhaal dit twee weken lang iedere dag om ervoor te zorgen dat alle luizen zijn verwijderd. Iedere kambeurt neemt veel tijd in beslag. Bij lang haar is dat minstens 40 minuten. Omdat neten vastgeplakt zitten aan de haarschacht kun je voordat je gaat kammen het beste je haar insmeren met een crème of conditioner.
Spoel de crèmespoeling niet uit, maar kam de crème uit het haar, zodat de luizen en de eitjes meekomen. Let op dat je bovenaan bij de haaraanzet begint met kammen, waar de neten zich verzamelen. Het landelijk Steunpunt voor Hoofdluis heeft een duidelijk stappenplan gemaakt en een kaminstructie online gezet, die vind je hier.
4. Was kleding, knuffels en beddengoed
Om herbesmetting te voorkomen, was je kleding, beddengoed en andere items die in aanraking zijn gekomen met het besmette haar van je kind op hoge temperaturen. Bewaar spullen die je de komende tijd niet nodig hebt, zoals overige knuffels, gewassen en afgesloten in zakken.
5. Controleer de rest van het gezin
Het is belangrijk om het hele gezin op luizen te controleren en te behandelen als dat nodig is. Hoofdluizen kunnen zich snel verspreiden in nauw contact tussen gezinsleden.
6. Voorkomen is beter dan genezen
Leer je kinderen om persoonlijke spullen zoals kammen, haaraccessoires en petten niet te delen. Ook is het slim om lang haar bij kinderen zoveel mogelijk op te steken. Een knotje werkt goed.
Luizen zijn net plaagdieren: het is moeilijk om ervan af te komen. Speciale preventiemiddeltjes tegen hoofdluizen bij kinderen helpen (vrijwel) niet. Het is echt een kwestie van blijven kammen en blijven behandelen tot de luizen 100% verdwenen zijn. Dat duurt, helaas, weken. Lees goed de instructies door om overmatig gebruik en een gevoelige hoofdhuid te voorkomen.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: ANP