Last van zwangerschapsjeuk? Dít kun je ertegen doen

Last van zwangerschapsjeuk? Dít kun je ertegen doen

Het verwachten van een kindje is natuurlijk prachtig, maar zouden we die zwangerschapskwaaltjes a.u.b. over kunnen slaan? Een veelvoorkomende irritante zwangerschapskwaal is jeuk. Wat kun je doen om die jeuk te verlichten? En zijn er dingen die je kunt doen om het te voorkomen?

Volgens Huidarts.nl heeft ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van zwangerschapsjeuk. Deze vorm van jeuk is een verzamelnaam voor verschillende soorten jeuk die voorkomen tijdens de zwangerschap. Meestal is het niet ernstig en kan het geen kwaad voor je kindje.

Wat is zwangerschapsjeuk? 

Zwangerschapsjeuk ontstaat vaak door de groei van je buik, borsten, billen en benen. De huid rekt daarbij op, waardoor de opperhuid en onderhuids bindweefsel een beetje scheuren. Hierdoor ontstaan paarse strepen op de huid, wat ook wel striae heet. De jeuk ontstaat vaak al voordat je de strepen ziet. Als je huid begint te jeuken dan betekent dat eigenlijk dat je huid de rek niet meer aankan. Daarbij kunnen er ook bultjes en blaasjes ontstaan. 

Andere oorzaken

De jeuk tijdens je zwangerschap kan ook komen doordat je huid droog is of als je last hebt van eczeem. Verder kan een betere doorbloeding ervoor zorgen dat je last krijgt van jeuk. Je krijgt het dan sneller warm en gaat zweten, wat de jeuk veroorzaakt. 

PUPPP

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van jeukende bultjes op hun buik (PUPPP). Deze huidaandoening komt vaak voor in het derde trimester. De bultjes kunnen naast je buik ook voorkomen op andere plekken, behalve op je gezicht. Heel vervelend, maar gelukkig kan het niet kwaad voor jou of je baby. Helaas is het niet bekend waardoor deze bultjes ontstaan. 

Lees ook: Ben je zwanger? Waarom mondverzorging dan extra belangrijk is

Galstuwing

Een andere reden voor de jeuk kan galstuwing zijn. Hierbij gaat het vervoer van gal in de lever te langzaam. Galzuren belanden dan in je bloed. Hierdoor kan je in de laatste drie maanden erg last krijgen van jeuk op met name je handpalmen en voetzolen. Dit is niet gevaarlijk voor jezelf, maar het kan wel gevolgen hebben voor je kindje. Neem dus altijd contact op met je huisarts of verloskundige als je last hebt van deze klachten. 

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Het advies om niet te krabben is natuurlijk erg moeilijk om op te volgen, maar probeer het toch zo min mogelijk te doen. Het kan daarbij helpen om je nagels extra kort te houden, zodat je geen wondjes veroorzaakt door het krabben. Douche daarnaast niet te heet, draag katoenen kleding en gebruik geen zeep of shampoo met parfum. Verder is het goed om de huid soepel te houden met een zalf of vette crème. 

Wanneer naar de huisarts of verloskundige?

Heb je veel last van de jeuk, komt het op je hele lichaam voor of ontstaan rode bultjes, blaasjes of blaren? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Vriendin’s favoriet

Positief over bevallen is een echte must have voor vrouwen van nu. Vergeet alle negatieve berichtgeving en angst rondom bevallen en lees dit heerlijk positieve boek vol met alles wat je moet weten over zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Huidarts.nl, Thuisarts
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.