Van stof tot papier: zó maak je verschillende lampenkappen schoon

Van stof tot papier: zó maak je verschillende lampenkappen schoon

Of je nou een echte eyecatcher als lamp hebt of een simpel model dat jou van licht voorziet: alle lampenkappen vangen stof. Daarom is het belangrijk om lampenkappen regelmatig schoon te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste aanpakt bij verschillende materialen. 

Glazen lampenkap

Glazen lampenkappen zien er mooi uit, maar een laagje stof is snel zichtbaar. Die stoflaag krijg je er gemakkelijk af met een microvezeldoek of plumeau. Zorg er hierbij voor dat je de lamp niet met je vingers aanraakt om vette vingers op de lampenkap te voorkomen. Als je de glazen kap grondig wil schoonmaken kan je het glas van de lamp halen en hem schoonmaken met een sopje van water en azijn of ammoniak. Dit zorgt ervoor dat vettigheid van de lampenkap verdwijnt. Gebruik verder geen heet water tijdens het schoonmaken, want vooral dun glas kan hierdoor breken. 

Stoffen lampenkap

Heeft jouw stoffen lampenkap veel stof gevangen? Deze kan je gemakkelijk schoonmaken met een kledingroller. Hiermee haal je alle pluisjes en stof van de kap. Zitten er vlekken op de lampenkap? Zorg er dan voor dat je de hele lampenkap schoonmaakt en niet alleen de plek waar de vlek zit. Zo voorkom je dat er lelijke watervlekken ontstaan. Maak een sopje met een mild schoonmaakmiddel en gebruik een zachte doek. Spoel de gehele lampenkap daarna af met koud water en laat ‘m aan de lucht drogen. 

Lees ook: Zonnescherm schoonmaken? Zo pak je dat het beste aan

Papieren lampenkap

Ze ziet ze tegenwoordig in veel woon- en slaapkamers hangen: lampen met een papieren kap. Ze zien er prachtig uit en geven mooi licht, maar helaas zie je vuil en stof ook sneller op dit materiaal. Lampenkappen van papier moet je voorzichtig behandelen omdat ze snel kunnen scheuren. Gebruik voor het afstoffen een zachte plumeau of microvezeldoek. Zorg er in ieder geval voor dat deze lampenkappen niet nat worden. 

Vergeet de binnenkant niet

Tijdens het schoonmaken moet je ook de binnenkant niet vergeten. Stof de binnenkant – als de lamp uitstaat – af en vergeet ook de schakelaar niet. Hier zitten vaak veel bacteriën op. 

Vriendin’s favoriet

In Vaarwel, spullen verkent Fumio Sasaki de filosofie achter het minimalisme en geeft hij een aantal eenvoudige regels die je kunnen helpen een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden. Hij vertelt hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: vtwonen, lamptwist.com
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.