7 belangrijke geldlessen om aan je kind mee te geven

7 belangrijke geldlessen om aan je kind mee te geven

Om te voorkomen dat je kind later permanent een gat in zijn of haar hand heeft, kun je als ouder belangrijke geldlessen meegeven. Vriendin zet er zeven op een rij.

Belangrijke geldlessen voor kinderen

Kinderen belangrijke geldlessen bijbrengen hoeft niet saai te zijn. Door slimme geldgewoontes aan te leren, leren ze niet alleen met geld omgaan, maar leren ze ook dat het onderwerp financiën helemaal niet eng is. Zo kun je een kind de volgende lessen meegeven.

1. Sparen

Leer kinderen dat het slim is om een deel van hun zakgeld of cadeaugeld te sparen. Zo kunnen ze met hun spaarpotje op den duur kopen wat ze willen. Daarnaast helpt het om een bepaalde discipline te ontwikkelen en leren ze dat je niet zomaar alles kunt kopen wat je hartje begeert.

2. Budgetteren

Grotere kinderen kunnen alvast leren budgetteren. Door geld toe te wijzen aan verschillende doeleinden, zoals sparen en uitgeven, leren ze waar hun geld naartoe gaat. Door er een systeem aan te hangen met stickers of kleuren maak je het geen taaie stof. Dat geldt overigens voor alle geldlessen.

Lees ook: 5 manieren om snel € 1000 bij elkaar te sparen

3. Geduld

Grote kans dat als kinderen een LEGO-set zien of een nieuwe L.O.L. surprise, dat ze het meteen willen hebben. Met teleurgestelde koppies als gevolg als je ‘nee’ moet verkopen. Eén van de geldlessen is dat sommige financiële doelen tijd kosten om te bereiken. Door geduldig te zijn, weten ze dat je niet alles onmiddellijk kunt kopen. Het helpt ook tegen impulsaankopen.

4. Geld verdienen

Vanaf jonge leeftijd kun je kinderen aanmoedigen om ‘geld te verdienen’. Door klusjes te doen verdienen ze dan een zakcentje. Denk bijvoorbeeld aan helpen met schoonmaken, auto’s wassen of karton recyclen. Als ze de smaak te pakken hebben, kunnen ze ook de buurt in om te vragen om een heitje voor een karweitje. Wie weet kunnen ze wat plastic flessen van de buurtjes recyclen en het statiegeld houden.

5. Zakgeld

Zakgeld is een goede manier om kinderen voor het eerst met geld om te laten gaan. Het geeft hen houvast: ze weten hoeveel geld ze iedere week ontvangen. Als ze het vervolgens zelf mogen uitgeven, leren ze dat je iedere euro daadwerkelijk maar één keer kunt uitgeven. Is het op? Dan leren ze te wachten tot het volgende zakgeld komt. Het helpt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiën.

Lees ook: Jongeren sparen het grootste deel van hun zakgeld

6. Spaardoelen

Grotere kinderen die zich bezighouden met sparen kun je leren om spaardoelen te stellen. Willen ze graag hun favoriete speelgoed kopen? Dan helpt een spaardoel hen te motiveren. Leg uit dat ze dan iedere week of maand een bepaald bedrag inleggen om het doel binnen een bepaald termijn te bereiken. Doel bereikt? Dan kunnen ze ermee doen wat ze willen.

7. Geld maakt niet gelukkig

Er zijn veel geldlessen die je kinderen kunt leren. Eén van de belangrijkste is misschien wel dat geld niet het belangrijkste is in het leven. Ja, je hebt het nodig om te kunnen leven, maar het is voor een kind goed om te leren dat hun geluk niet afhangt van materiële bezittingen. En dat je heus geen fatbike nodig hebt om erbij te horen. Door dit te leren, ontwikkelen ze een gezonde kijk op geld.

Vriendin’s favoriet

Deze Ongedateerde Familieplanner is de oplossing! Met deze weekplanner krijg je goed overzicht op alle agenda’s en het huishouden. Lekker groot, A4+, zo zie je goed wat er speelt en wat je niet moet vergeten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Clen Verkleij