Vegetarisch weekmenu: 7 heerlijke gerechten voor de komende week
29 september 2023
Stel je jezelf iedere dag de vraag: wat eten we vanavond? Bereid je dan voor op komende week door alvast een weekmenu samen te stellen.
Vegetarisch weekmenu
Met een vegetarisch weekmenu weet jij precies wat je maandag tot en met zondag kunt eten voor het diner, zonder al te veel moeite te doen. Zet alle ingrediënten op je boodschappenlijstje, haal de boodschappen in huis en je bent klaar om te koken. Bij ieder gerecht staat het recept. Die recepten kun je erbij houden tijdens het koken.
De ingrediënten zijn voor twee personen. Voel je vrij om de aantallen aan te passen naar jouw gezinsgrootte. PS: wist je al dat je sommige maaltijden en/of ingrediënten kunt mealpreppen?
Maandag: groentecurry met rijst
Dit gerecht is geschikt voor mealpreppen.
- 200 g basmatirijst
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, in plakjes
- 1 courgette, in blokjes
- 200 g kikkererwten (uit blik)
- 400 ml kokosmelk
- 2 el currypasta
- Zout en peper naar smaak
Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de wortel, courgette, kikkererwten en currypasta toe. Bak ze 5 minuten. Giet de kokosmelk in de pan en breng aan de kook. Laat het sudderen tot de groenten zacht zijn. Breng de curry op smaak met zout en peper. Serveer de curry met de gekookte rijst.
Dinsdag: pompoenrisotto
Dit gerecht is geschikt voor mealpreppen.
- 250 g risottorijst
- 1 kleine pompoen, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 50 g Parmezaanse kaas (of vegetarische kaas)
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Verhit olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de pompoenblokjes toe en bak kort mee. Voeg de risottorijst toe en roer goed tot de korrels glazig worden. Voeg de groentebouillon beetje bij beetje toe, roer telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je meer toevoegt. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto. Breng op smaak met zout en peper.
Woensdag: vegetarische chili
Dit gerecht is geschikt voor mealpreppen.
- 200 g rode bonen uit blik
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 paprika, in blokjes
- 400 g tomatenblokjes
- 1 el chilipoeder
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: geraspte kaas en zure room als topping
Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de paprika, rode bonen, tomatenblokjes en chilipoeder toe. Laat de chili sudderen tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geraspte kaas en zure room als topping.
Donderdag: broodje met gegrilde groenten
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 1 aubergine, in plakjes
- 1 courgette, in plakjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 100 g feta-kaas
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bestrijk de plakjes brood met olijfolie. Gril de plakjes aubergine, courgette en rode paprika tot ze zacht en licht gebruind zijn. Beleg twee sneetjes brood met de gegrilde groenten en verkruimel de feta erover. Leg de andere twee sneetjes brood erbovenop en druk ze voorzichtig aan. Snijd de sandwiches doormidden en serveer.
Vrijdag: pasta met pesto en gegrilde groenten
Dit gerecht is geschikt voor mealpreppen.
- 250 g volkoren pasta
- 1 aubergine, in blokjes
- 1 courgette, in blokjes
- 2 el groene pesto
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Geraspte Parmezaanse kaas (of vegetarische kaas) als topping
Kook de volkoren pasta volgens de instructies op de verpakking. Meestal is het in 8 tot 10 minuten klaar. Gril de aubergine en courgette tot ze zacht zijn. Meng de gegrilde groenten met groene pesto. Giet de gekookte pasta af en voeg deze toe aan de groenten en pesto. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
Zaterdag: wraps met vegetarische kipstukjes
- 200 g vegetarische kipstukjes
- 4 volkoren wraps
- 1 rode ui, in ringen
- 1 tomaat, in plakjes
- 2 handjes gemengde sla
- 4 el yoghurtsaus
- Zout en peper naar smaak
Verhit de vegetarische kipstukjes volgens de instructies op de verpakking. Verwarm de volkoren wraps volgens de verpakking. Dit kan bijvoorbeeld in de magnetron. Beleg elke wrap met de verwarmde kipstukjes, rode ui, tomaat, en gemengde sla. Besprenkel met yoghurtsaus en breng op smaak met zout en peper. Vouw de wraps dicht en serveer.
Zondag: gevulde portobello’s
- 4 grote portobello-paddenstoelen
- 200 g spinazie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 150 g ricotta
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de steel en de donkere kieuwen van de portobello-paddenstoelen. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de spinazie toe en kook tot deze is geslonken. Meng de ricotta door het spinaziemengsel en breng op smaak met zout en peper. Vul elke portobello met het spinaziemengsel. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten tot de paddenstoelen zacht zijn. Serveer de gevulde portobello’s.
Vriendin’s favoriet
Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Karola’s Kitchen: het kookboek
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images