Voor het eerst weer de verwarming aan? Hier moet je op letten
18 oktober 2023
We kunnen er niet meer omheen: de herfst is begonnen en dat betekent dat de knop van de verwarming weer omgezet wordt. Maar voordat je de verwarming aanzet is het belangrijk om een aantal dingen te controleren.
Wanneer de verwarming een aantal maanden uit heeft gestaan, kan het zijn dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken. We leggen je uit wat je het beste kunt doen.
Radiatoren ontluchten
Bij borrelende geluiden en half warme radiatoren zitten er luchtbellen in de verwarmingsleidingen en radiatoren. Het is dan belangrijk om het systeem te ontluchten en bij te vullen met water. Hiervoor zet je eerst alle radiatoren aan, zodat het water en de lucht in de leidingen warm wordt. Zet daarna de thermostaat (mocht je die hebben) op de laagste stand en schakel de cv-ketel uit. Draai vervolgens de radiatorkranen dicht. Wacht vijf minuten en pak er ondertussen een ontluchtingssleutel en een doekje bij. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis. Draai met de sleutel het radiatorventiel open en houd het doekje erbij. Komt er veel water uit? Draai de kraan dan weer dicht. Vervolgens draai je de kranen weer open en zet je de thermostaat aan op de temperatuur zoals jij het wilt. Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Staat die nog op rood dan is de druk te laag en moet de ketel worden bijgevuld met water.
Controleer de schoorsteen
In oktober en in maart is het risico op een schoorsteenbrand het grootst. Veel mensen met een haard of kachel zetten hem meteen aan zodra het koud is. Maar het is beter om hem eerst te checken. Het komt namelijk voor dat vogels er een nest in hebben gebouwd en dat nest kan vlam vatten als je de haard zonder controle aanzet. Laat de schoorsteen ten minste één keer per jaar vegen en zet voor de zekerheid een emmer met zand naast de haard zodat je snel kunt handelen als er wat mis gaat.
Lees ook: 7 tips om je huis warm te houden zónder verwarming
Koolstofmonoxidevergiftiging
Wanneer je de verwarming na een lange tijd weer aanzet, is er een kleine kans op koolstofmonoxidevergiftiging. Dit kun je niet ruiken, zien of voelen, maar het kan ontzettend veel schade aanrichten. Wanneer je CO inademt word je duizelig, loom, krijg je hoofdpijn en voel je je futloos. Koolstofmonoxidevergiftiging met een dodelijke afloop komt vaker voor dan je misschien denkt: jaarlijks overlijden er tien tot vijftien mensen aan in Nederland. Je kunt het voorkomen door altijd een raam op een kier te laten en de ventilatieroosters altijd open te houden. Laat verder bij twijfel de verwarming controleren door een deskundige.
Vriendin’s favoriet
Warm en ontspannen de winter door met best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? klik op onderstaande button.
Elektrische warmtedeken
Bron: AD
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.