nieuwe technologie borstonderzoek.

Pijnlijk borstkankeronderzoek? Niet met deze nieuwe technologie

Er gloort hoop aan de horizon. Vrouwen hoeven in de toekomst hopelijk niet meer te vrezen voor een pijnlijk borstkankeronderzoek. Nieuwe technologie uit Twente zorgt ervoor dat borsten tijdens het onderzoek niet lang platgedrukt hoeven te worden tussen twee glazen platen.

Nieuwe technologie borstkankeronderzoek

Deze maand wordt voor de eerste keer in het Radboudumc in Nijmegen een vrouw met een 3D-fotoakoestische mammografie op borstkanker onderzocht, meldt het AD. Bij de nieuwe methode ligt de vrouw op haar buik op de machine. De borsten liggen vervolgens in een met lauw water gevulde uitsparing, waarna de borsten met korte en krachtige pulsen laserlicht worden belicht.

Binnen drie minuten is dan de meting van de borst klaar en heb je een scherpe 3D-foto, aldus Paul Nederkoorn, directeur van het bedrijf PA Imaging dat samen met de Universiteit Twente de technologie ontwikkelt en het test met het Medisch Spectrum Twente.

Lees ook: Gonda genas van borstkanker: ‘De diagnose verandert je voorgoed’

Pijnloos

Als deze technologie door het hele land wordt gebruikt, zal dat een verademing voor menig vrouw zijn, omdat het geen pijn doet. “Volstrekt pijnloos voor de vrouw die het onderzoek moet ondergaan en nog nauwkeuriger dan bij het zeer pijnlijke onderzoek, waarbij de borsten tussen de platen van de röntgenmammograaf worden platgedrukt. 90 procent van de borsten kunnen we hiermee onderzoeken, alleen bij de resterende groep met heel grote borsten is het resultaat nog niet betrouwbaar genoeg.”

De resultaten zijn vooralsnog goed, aldus Paul Nederkoorn. “Maar de groep vrouwen die ermee is onderzocht is te klein om er wetenschappelijke claims aan te ontlenen. Mijn stellige overtuiging is dat met ons apparaat aanzienlijk minder biopten nodig zijn.”

Lees ook: Elke (30) ontdekte vorig jaar dat ze borstkanker heeft

CE-markering

Het is nog niet duidelijk of dit apparaat in de toekomst in meerdere ziekenhuizen wordt gebruikt. “We komen 5 tot 6 miljoen euro tekort om drie van deze machines bij te bouwen en een grootschalige klinische studie te doen met een paar duizend patiënten. Zo’n klinische studie is verplicht om een zogenoemde CE-markering (Conformité Européenne, red.) te krijgen. Zonder die CE-markering mag het apparaat niet voor borstkankeronderzoek worden gebruikt.”

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images