Weekmenu: 7x heerlijke eenpansgerechten

Weekmenu: 7x heerlijke eenpansgerechten

Wat eten we deze week? Het antwoord: iets makkelijks. Deze zeven heerlijke eenpansgerechten (en traybakes) zet je zo op tafel.

Weekmenu met eenpansgerechten

Wie geen tijd of puf heeft om veel tijd aan het avondeten te besteden maar wel iets gezonds op tafel wil zetten, doet volop inspiratie op bij deze eenpansgerechten. Van een stoofpotje kip tot een aardappelpannetje: van deze gerechten wil je twee keer opscheppen en de afwas is minimaal.

De recepten zijn samengesteld voor vier personen. Voel je vrij om de hoeveelheden naar wens aan te passen.

Maandag: stoofpotje met kip

Ingrediënten:

  •  500 g kippenbouten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 g aardappelen, in blokjes
  • 3 wortelen, in plakjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 400 ml kippenbouillon
  • Verse (of gedroogde) rozemarijn en tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Bak de kip aan in een grote pan tot deze goudbruin is. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  2. Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
  3. Voeg aardappelen, wortelen en courgette toe, bak even mee.
  4. Plaats de kip terug in de pan, voeg bouillon en kruiden toe. Laat sudderen tot de kip gaar is.

Dinsdag: traybake met zalm en groenten

Ingrediënten:

  • 4 zalmfilets
  • 500 g krieltjes, gehalveerd
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 citroen, in plakjes
  • Olijfolie
  • Zout, peper en kruiden naar keuze

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg aardappelen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en kruiden. Bak 15 minuten. Laat langer in de oven als de aardappelen nog niet gaar zijn.
  3. Voeg de zalm, broccoli, paprika en citroen toe. Besprenkel met olijfolie.
  4. Bak nog eens 15 minuten of tot de zalm gaar is.

Woensdag: rijstschotel met kip en groenten

Ingrediënten:

  • 300 g kipfilet, in blokjes
  • 1 kopje rijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 paprika’s, in blokjes
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Paprikapoeder, komijn en oregano
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Bak de kip in een grote pan tot deze bruin is. Haal uit de pan.
  2. Bak ui, knoflook, paprika en courgette in dezelfde pan.
  3. Voeg rijst, tomatenblokjes en kruiden toe. Roer goed.
  4. Plaats de kip terug in de pan en laat sudderen tot de rijst gaar is.

Donderdag: vegetarische linzenstoofschotel

Ingrediënten:

  • 2 kopjes droge groene of bruine linzen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 wortelen, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • Tijm, laurier en rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Spoel de linzen af en zet apart.
  2. Bak ui, knoflook, wortelen en selderij in een grote pan.
  3. Voeg linzen, tomatenblokjes, bouillon en kruiden toe.
  4. Laat sudderen tot de linzen gaar zijn.

Vrijdag: aardappelpannetje met gehakt

Ingrediënten:

  • 500 g gehakt
  • 6 aardappelen, in dunne plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • Geraspte kaas
  • Paprikapoeder, oregano, zout en peper

Bereiding:

  1. Bak gehakt, ui en knoflook in een pan.
  2. Voeg aardappelen, courgette en paprika toe. Bak tot aardappelen gaar zijn.
  3. Bestrooi met kaas en laat smelten.

Zaterdag: couscous met kip en groenten

Ingrediënten:

  • 300 g kippendijen, in blokjes
  • 1 kopje couscous
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • Komijn, koriander en paprikapoeder
  • Verse peterselie
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Bak de kip tot deze gaar is. Haal uit de pan.
  2. Bak ui, courgette, paprika en kikkererwten in dezelfde pan.
  3. Bereid de couscous volgens de verpakking.
  4. Meng alles, voeg kruiden toe en besprenkel met olijfolie. Garneer met peterselie.

Zondag: pasta met garnalen en tomatensaus

Ingrediënten:

  • 400 g pasta
  • 300 g garnalen, gepeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Handvol cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Verse basilicum
  • Rode pepervlokken (optioneel)
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereiding:

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  2. Bak ui en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn.
  3. Voeg garnalen toe en bak tot ze roze zijn.
  4. Voeg tomatenblokjes, cherrytomaatjes, basilicum en rode pepervlokken toe. Laat sudderen.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Meng de saus met de gekookte pasta.
  7. Garneer met verse basilicum en eventueel Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk.

Vriendin’s favoriet

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images