Ben ik een narcist? 10 signalen waaraan je narcistisch gedrag kunt herkennen
21 november 2023
Narcisme is iets wat je misschien kent van heftige verhalen in tijdschriften, series en film. Het is ook iets waar veel mensen persoonlijk mee te maken krijgen. Aan de volgende signalen kun je narcistische neigingen bij jezelf herkennen.
Wat is een narcist?
Narcisme is een eigenschap waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenbelang, bewondering voor zichzelf en gebrek aan empathie voor anderen heeft. Het is een gedragskenmerk dat op een spectrum ligt, van milde narcistische trekjes tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er zijn verschillende tekenen waaraan je dit gedrag bij anderen, maar ook bij jezelf, kunt herkennen.
Lees ook: Omgaan met narcistisch gedrag in een relatie: deze praktische tips helpen je
Signalen van narcisme
Als je één of meerdere signalen hebt, betekent het niet direct dat je een narcist bent. Je kunt wel narcistische trekjes hebben. Dat is misschien confronterend om te lezen en te ontdekken. Verderop in dit artikel leer je hoe je daarmee om kunt gaan. Narcisme kun je in ieder geval herkennen aan de volgende tekenen.
- Hoge eigendunk. Als je vaak praat over hoe geweldig je bent, kan dit een teken van narcisme zijn.
- Gebrek aan empathie. Je hebt moeite om je in te leven in de gevoelens van anderen.
- Gevoel van superioriteit. Constant denken dat je beter bent dan anderen.
- Relatieproblemen. Constante conflicten in relaties kunnen wijzen op narcistische neigingen.
- Veel behoefte aan bewondering. Als je voortdurend bevestiging nodig hebt, kan het een teken zijn.
- Manipulatie. Je hebt de neiging om anderen te manipuleren om je eigen doelen te bereiken.
- Jaloezie. Je bent extreem jaloers ten opzichte van anderen, zelfs als het om kleine successen gaat.
- Moeite met kritiek. Feedback zie je als kritiek. Zelfs opbouwende kritiek kun je moeilijk accepteren.
- Geen verantwoordelijkheidsgevoel. Je geeft altijd anderen de schuld en weigert verantwoordelijkheid te nemen voor je daden.
- Oppervlakkige relaties. Als je moeite hebt met het ontwikkelen van diepgaande, betekenisvolle relaties, kan dit een teken zijn.
Lees ook: Waarom het belangrijk is om grenzen te stellen bij een narcist
Hoe ga je hiermee om?
Erkennen dat je mogelijk narcistische neigingen hebt, is altijd beter dan je hoofd in het zand steken. Er zijn verschillende manieren om met narcisme om te gaan. Niet alleen om je eigen leven en die van de mensen om je heen makkelijker te maken, maar ook om de beste versie van jezelf te zijn. Erkennen dat er ruimte is voor verbetering, zelfreflectie dus, is hierbij de eerste stap.
Laat je gevoelens over kritiek en feedback los. Vraag om de eerlijke mening van je dierbaren. Hoe kijken vrienden en familieleden naar jou en wat kun je hiervan leren? Daarnaast is het belangrijk om aan je empathie te werken, zodat je je leert inleven in de gevoelens van anderen. Mocht je dan in een conflict terechtkomen, dan kun je makkelijker de kant van de ander begrijpen. Zelfs als je het niet met die persoon eens bent.
Hier alleen aan beginnen, is lastig. Ga er maar eens aanstaan. Therapie helpt je om handvatten te geven, waardoor je je gedrag begrijpt en je het tegelijkertijd aan kunt pakken. Het is ook een mooie stap als je tot slot van anderen kunt leren. Wat hebben zij meegemaakt? Tegen welke problemen lopen ze aan? En welke lessen kun je eruit halen?
Vriendin’s favoriet
In dit boek legt Marjan de Vries stapsgewijs en aan de hand van vele voorbeelden uit haar praktijk uit hoe je narcisme kunt herkennen en vervolgens hoe je weerbaarder kunt worden binnen de relatie, of daarbuiten, als je besluit de relatie te beëindigen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Uit de schaduw van narcisme
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images