7 manieren voor het opbouwen van vertrouwen in je relatie
21 november 2023
Vertrouwen is de lijm die je relatie goed en gezond houdt. Maar hoe zorg je er daar dan voor als je in het verleden bent bedrogen of een andere vervelende situatie hebt meegemaakt?
Vertrouwen opbouwen in een relatie
Vertrouwen opbouwen in een relatie is één van de belangrijkste dingen. Je kunt daar het beste mee beginnen zodra je een relatie aangaat. Maar het kan ook zijn dat je al wat langer met iemand samen bent, maar niet het gevoel hebt dat je je partner kunt vertrouwen. Ook als je het wel zou willen. Als je partner om de juiste redenen met jou is en jouw veilige basis kan en wil zijn, kun je op de volgende manieren aan vertrouwen in de relatie werken.
1. Praat erover
Open communicatie is de sleutel tot succes. Hoe moeilijk het ook is, ga op een goed moment het gesprek aan over je gevoelens, angsten en verwachtingen. Wees eerlijk over wat je nodig hebt om vertrouwen te kunnen opbouwen, maar blijf realistisch. Een toxische relatie is hierbij niet het doel.
Lees ook: 10 tips om gelukkig te blijven in je relatie
2. Stel grenzen
Als je toch aan het communiceren bent en je kwetsbaar opstelt, is het een mooi moment om het over je grenzen te hebben. Hoe zeker of onzeker iemand ook is, iedereen heeft grenzen. Het is alleen aan jou om die te stellen en duidelijk te maken. Grenzen stel je voor je eigen veiligheid, maar ook om je relatie af te bakenen. Bespreek hoe jullie naar de relatie kijken, welke grenzen daarbij horen en welk gedrag daarom wel of niet is toegestaan. Hoe meer je op één lijn zit, hoe beter.
3. Gun jezelf de tijd
Vertrouwen opbouwen is een proces dat tijd kost. Zeker als je met een vorige partner een vervelende ervaring had. Maar onthoud: je huidige partner is niet zoals je ex. Forceer niets en probeer rustig te blijven. Vertrouwen komt niet na één nachtje slapen, dat bouw je samen op. Als er geen rode vlaggen zijn, waarom zou je dan niet de intentie hebben om je partner het volle vertrouwen te geven? Het is dan aan hem of haar om te bewijzen dat diegene jouw vertrouwen ook waard is, en vice versa. Met bewijzen bedoelen we niet letterlijk bewijzen dat je partner trouw is door bijvoorbeeld inzage in telefoons te geven, maar juist door naar het gedrag te kijken. Dus een partner die je goed behandelt, een veilige sfeer creëert binnen de relatie, je steunt en zich aan jullie regels en grenzen houdt.
4. Wees consistent
Vertrouwen komt van twee kanten. Het is belangrijk om als partners aan elkaar te laten zien dat je consistent bent in je gedrag (en je woorden). Dat toont betrouwbaarheid, waardoor je relatie een boost krijgt.
Lees ook: Minder drama en ruzies in je relatie? 3 tips die kunnen helpen
5. Verontschuldigen en vergeven
In iedere relatie is het belangrijk om sorry te zeggen als je fouten maakt en te vergeven als je gekwetst bent. Tot op zekere hoogte natuurlijk, je hoeft niet alles te pikken in een relatie. Oprechte excuses en vertrouwen zijn nodig om je relatie te herstellen.
6. Zelfvertrouwen opbouwen
Vertrouwen in een relatie moet van twee kanten komen. Neem zelf verantwoordelijkheid door aan je eigen zelfvertrouwen te werken. Hoe meer je in jezelf gelooft en hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker het wordt om je partner te vertrouwen.
7. Wees realistisch
Vertrouwen kun je niet afdwingen. Het is iets om aan te werken. En onthoud: niemand is perfect, fouten maken hoort bij het leven. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen voor jezelf, je partner en je relatie stelt.
Vriendin’s favoriet
Waarom ik van je hou is een lief en vrolijk invulboek met diepgaande, grappige en emotionele vragen en opdrachten, allemaal met maar één doel: jouw liefde voor de ander in woorden te vatten. Het is het meest persoonlijke cadeau dat je kunt geven, en eenmaal ingevuld is het ook nog eens een bijzondere liefdesverklaring. Voor meer info klik op onderstaande button.
Waarom ik van je hou
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images