Beginnen met sporten? Zó pak je dat aan (en dit zijn leuke sporten om te doen)

Beginnen met sporten? Zó pak je dat aan (en dit zijn leuke sporten om te doen)

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond, maar er daadwerkelijk mee beginnen of het volhouden kan best wel lastig zijn. Het vraagt doorzettingsvermogen, motivatie en tijd in je soms al drukke agenda. Hoe zet je toch die stap om te starten met sporten? En hoe houd je het vol? 

We zetten een aantal handige tips voor je op een rij. Zo start je het komende jaar met meer beweging. 

Wat maakt sporten zo goed voor je?

Allereerst kan het helpen om de feiten op een rijtje te zetten. Want wat maakt sporten nou zo gezond? Volgens NOC*NCF is bewegen goed voor je lichaam en geest. Het zorgt niet alleen voor een betere conditie en meer spierkracht, maar bevordert ook je nachtrust en het verkleint het risico op veel aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en beroertes. Daarnaast hebben mensen die regelmatig bewegen een lager risico van 30 procent om vroegtijdig te overlijden. Bovendien voel je je na het sporten vaak lekkerder dan daarvoor en gaat sporten depressies tegen. Als dat niet genoeg redenen zijn om te beginnen met sporten… 

Waar moet ik beginnen? 

Om te beginnen is het goed om voor jezelf te bedenken wat je graag wilt doen. Want om het sporten vol te houden is het vooral belangrijk om een leuke activiteit te kiezen die bij je past. Aan het eind van dit artikel geven we een aantal leuke sport- en beweegtips. Heb je een of meerdere activiteiten gevonden die bij je passen? Bekijk dan op welke momenten je er tijd voor kan vrijmaken. Probeer een vaste routine te vinden in je agenda en zet het sportmoment ook in je agenda zodat het daadwerkelijk is ingepland. Op deze manier kom je er moeilijker onderuit. 

Hoe vaak moet ik sporten?

Volgens de bewegingsrichtlijnen zou een volwassen persoon minimaal 2,5 uur per week matige of zwaar intensieve inspanning moeten uitvoeren, verspreid over verschillende dagen. Je bent geheel vrij om dit voor jezelf in te vullen, maar het is slim om het in ieder geval over 2 tot 3 dagen te verspreiden (meer dagen kan natuurlijk ook). Probeer de activiteiten ook een beetje af te wisselen om het voor jezelf ‘spannend’ te houden. Kies er bijvoorbeeld voor om de ene keer te zwemmen en de andere keer hard te lopen. 

Maak van bewegen een prioriteit

Heb je het idee dat je nooit de tijd vindt om te sporten? Dan zie je het sporten waarschijnlijk nog niet echt als een prioriteit. Probeer te bedenken op welke momenten van de dag je extra tijd kunt vrijmaken om te bewegen. ‘s Ochtends voordat je gaat werken is bijvoorbeeld een fijn moment. Je start de dag meteen goed en hoeft er na een dag werken niet meer tegenop te zien. Maar ook tijdens je lunchpauze is een goed moment om wat kleine oefeningen te doen, yoga te beoefenen of een fijne wandeling te maken. Zorg ervoor dat het sporten in je routine gaat zitten en dat je vaste momenten hebt waarop je gaat bewegen. 

Lees ook: Dit is waarom sporten je angstklachten vermindert

Zoek een sportmaatje

Om extra gemotiveerd te blijven is het vaak fijn om samen met iemand te sporten. Samen houd je het namelijk vaak makkelijker vol dan in je eentje. Zoek een vast moment in de week waarop jullie samen gaan wandelen, hardlopen, zwemmen of naar de sportschool gaan. Zo komt geen van beide er gemakkelijk onderuit en het is ook nog eens erg gezellig. 

Leuke sporten

Het vinden van een leuke sport waarbij je gemotiveerd blijft kan best wel lastig zijn. Daarom hebben we een aantal leuke activiteiten voor je verzameld. Het allerbelangrijkste blijft: kies één of meerdere activiteiten uit die bij je passen, want alleen dan blijft het leuk en houd je het vol. 

Boulderen
Boulderen is een klimsport die erg populair is. Houd je van wat uitdaging en wil je al je spieren trainen? Dan is dit misschien wel wat voor jou. Bij boulderen klim je tot maximaal twee tot drie meter hoogte, waardoor je niet gezekerd hoeft te worden. Hoogtevrees is dus ook geen probleem, omdat je niet zo hoog klimt. 

Dansen
Gooi die heupen maar los, want dansen is ook een hele goede optie als je meer wilt bewegen. Het is een intensieve workout, waarmee je zowel je spieren als uithoudingsvermogen traint. In veel sportscholen worden danslessen aangeboden, maar je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een dansschool. 

Skeeleren
Houd je niet zo van hardlopen, maar train je wel graag buiten? Skeeleren is dan zeker een leuke optie. Je traint je beenspieren en bouwt er een flinke conditie mee op. 

Pilates
Bij pilates maak je alleen gebruik van je eigen lichaamsgewicht of kleine accessoires zoals de swissball. De nadruk wordt gelegd op je spieropbouw met veel aandacht voor de buikspieren en bekkenbodem.

Weet je nog steeds niet welke sport je graag zou willen beoefenen? Vul dan eens de sportwijzer in van sport.nl.

Vriendin’s favoriet

Wil je graag deze zomer strak in bikini? De populaire Tunturi Fitnessmat biedt door het dikke materiaal zachte steun bij jouw buikspieroefeningen en andere work-outs. Download je de gratis Tunuri trainings app dan krijg je er duizenden geanimeerde fitnessoefeningen, instructies en work-out video’s bij. Voor meer info klik op onderstaande button

Bron: NOC*NCF, Voedingscentrum, drogespieren.nl, sport.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.