Last van trillende spieren? Hierdoor kan dat komen
20 december 2023
Heb jij weleens last van spieren die uit zichzelf beginnen te trillen? Bijvoorbeeld in je arm, been of je ooglid? In de meeste gevallen is dit een onschuldig verschijnsel. We vertellen je waardoor je spieren gaan trillen, waar het op kan wijzen en of je er iets tegen kunt doen.
Bijna een derde van alle Nederlanders heeft weleens last van spiertrillingen, ook wel fasciculaties genoemd.
Fasciculaties
Fasciculaties komen vaak voor nadat je intensief hebt gesport. Je spier gaat ongecontroleerd trillen, wat vanaf de buitenkant een beetje lijkt alsof er een wormpje onder de huid beweegt. Dit fenomeen ontstaat door een ontregeling van de zenuwcellen in het ruggenmerg. Bij de meeste mensen komen de spiertrillingen voor in de kuitspieren, maar het kan ook in de rest van het lichaam voorkomen.
Wanneer naar de huisarts?
In de meeste gevallen zijn spiertrillingen onschuldig en verdwijnen ze vanzelf weer. Maar fasciculaties kunnen ook wijzen op bepaalde aandoeningen zoals ALS, MS, ziekte van Lyme en Parkinson. Heb je aanhoudend last van trillende spieren? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan dan tests doen en bekijken of er vervolgstappen nodig zijn.
Waardoor ontstaan spiertrillingen?
Gelukkig is er in de meeste gevallen niks aan de hand als je last hebt van spiertrillingen. Volgens Gezondheidsplein zijn er ook een aantal andere factoren die spiertrillingen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan stress en vermoeidheid, de overgang, cafeïne, nicotine, uitdroging, een hernia, alcohol, bijwerking van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden en oestrogeen of een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine B, magnesium en calcium.
Lees ook: 5 tips om in tijden van stress toch goed voor jezelf te zorgen
Intensief sporten
Bij de meeste mensen komen fasciculaties vaak voor na het sporten of na fysieke arbeid. In dat geval kun je bekijken of je de duur en de belasting kunt aanpassen. Misschien verminderen de trillingen als je minder lang en minder intensief sport. Verder is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Een vochttekort kan namelijk ook zorgen voor spiertrillingen.
Wat kun je doen tegen faciculaties
Helaas zijn er (nog) geen medicijnen tegen fasciculaties. Wel zijn er een aantal dingen in je leefstijl die je kunt aanpassen om de trillingen te voorkomen of te behandelen. Zoals we hierboven al schreven, kun je de duur en de intensiteit van het sporten aanpassen. Verder is het goed om gevarieerd te eten, voldoende groente en fruit te eten en gezonde vetten en eiwitten binnen te krijgen. Drink verder geen alcohol en rook ook niet. Daarnaast kan het helpen om te letten op je magnesiuminname. Producten die rijk zijn aan magnesium zijn: Parmezaanse kaas, volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao, bieslook en vissoorten zoals heilbot en makreel. Tot slot is het belangrijk om voldoende (nacht)rust te nemen en stress te voorkomen.
Bron: Gezondheidsplein, ALS Centrum Nederland, Margriet
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.