Om déze reden helpen ontspanningsoefeningen niet om in slaap te komen (en dit werkt wel)

Om déze reden helpen ontspanningsoefeningen niet om in slaap te komen (en dit werkt wel)

Tanden gepoetst, pyjama aan en dan is het tijd om te slapen. Maar helaas: soms denkt je lichaam daar toch anders over. Het gevolg? Je ligt klaarwakker naar het plafond te staren. Vaak wordt aangeraden om ontspanningsoefeningen te doen om in slaap te komen, maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo effectief is. 

Er zijn een hoop manieren die je zouden helpen om in slaap te komen. Van het lezen van een boek tot het drinken van warme melk met honing. Of ademhalingsoefeningen en diepe meditatie. Japanse onderzoekers zochten uit welke methodes daadwerkelijk helpen om in slaap te vallen. 

Ontspanningsoefeningen

Uit het onderzoek bleek al vrij snel dat veel manieren niet werken om in slaap te komen. “Ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of spierontspanning zijn vaak deel van de gedragstherapie, maar onze meta-analyse toont aan dat dit meestal contraproductief is. Dat wil zeggen dat zulke technieken de kans zelfs kleiner maken dat de slapeloosheid wordt opgelost”, vertelt onderzoeker Yuki Furukawa aan Scientias.nl

Lees ook: Vijf uur of minder geslapen? Dít is het effect

Zo kort mogelijk wakker

Je zou denken dat je door ontspanningsoefeningen sneller in slaap valt, maar niets is dus minder waar. Volgens de onderzoeker is het bij slapeloosheid belangrijk om de tijd waarop je wakker bent zo kort mogelijk te houden. Door ontspanningsoefeningen te doen, lig je juist langer wakker en dat werkt de effectieve methoden om in slaap te kunnen vallen tegen. 

Wat werkt wel?

Natuurlijk hebben we veel meer baat bij oplossingen die wél werken. Maar wat zijn die oplossingen? Ook daar hebben de onderzoekers naar gekeken. Het blijkt dat slaaprestrictie de meest effectieve manier is. Hierbij houd je je vast aan een slaapschema die je dagelijks volgt. Je gaat bijvoorbeeld om 23:00 uur naar bed en staat elke dag om 07:00 uur op, ongeacht het aantal uren dat je daadwerkelijk slaapt. Denk dus niet: ik heb slecht geslapen, dus ik slaap nog een uur langer door. Hiermee verpest je het slaapritme. 

Vermijd prikkels 

Volgens Furukawa is het ook verstandig om jezelf ‘s avonds niet meer bloot te stellen aan veel prikkels of andere slechte gewoontes. Drink geen alcohol voor het slapen, eet niet te ongezond en vermijd het gebruik van beeldschermen. 

Vriendin’s favoriet

Heb je slaapproblemen of voel jij je niet uitgerust in de ochtend? Hier dé oplossing! De Nieuwste Generatie verzwaringsdeken van Simply Cosy® zorgt voor een diepe en ontspannen slaap. Je lichaam kan optimaal tot rust komen en herstellen. Je zult uitgerust wakker worden en kunt vol energie aan je dag beginnen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Scientias
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Simply Cosy