Daten met iemand die hooggevoelig is? Dít wil je weten
19 februari 2024
Ben je hooggevoelig of ben je met iemand aan het daten met iemand die hooggevoelig is? Dít wil je dan erover weten.
1. Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk
Hooggevoeligheid is een kenmerk waar je mee geboren wordt. Het is genetisch bepaald en het verwijst naar een sensorische gevoeligheid. Het verwerken van prikkels verloopt anders. Zo kan het zijn dat jij of jouw date gevoeliger is voor fysieke aanrakingen. Dan kan een kleine aanraking dus al veel doen. Dit is soms heel fijn, maar soms ervaart iemand ook sneller pijn.
2. Een HSP’er merkt alles op
Een hsp’er merkt de kleinste veranderingen op. Dit kan een object in de omgeving zijn dat van plek is veranderd, maar ook een subtiele verandering in de gemoedstoestand van een ander. Dit maakt hem of haar een gevoelige en begripvolle partner, maar soms kan hij of zij ook overmatig piekeren.
Lees ook: Hooggevoelig en overprikkeld: zó herken je het en tips om er beter mee om te gaan
3. Geen communicatie is ook communicatie
Als hsp’er voel je al snel de stemming van een ander aan, ook al wordt er niets gezegd. Het is daarom het beste om altijd goed te blijven communiceren, zodat de hsp’er niet hoeft te gaan raden of zich zorgen hoeft te maken over wat er speelt. Dit betekent niet dat je continu alles aan elkaar moet uitleggen of verantwoorden, maar goede communicatie is key (al is dat in iedere relatie zo natuurlijk).
4. Persoonlijke ruimte en aandacht
Het is soms lastig voor een HSP’er. Aan de ene kant wilt hij of zij voldoende tijd en ruimte voor zichzelf om zo prikkels te kunnen verwerken. Aan de andere kant is er in een relatie ook de behoefte aan aandacht en tijd voor elkaar. Het is bij een HSP’er vaak belangrijk om te begrijpen dat hij of zij soms meer tijd nodig heeft om emoties of gebeurtenissen te verwerken. Dat heeft verder niets te maken met zijn of haar partner.
Vriendin’s favoriet
Het altijd ‘aan staan’, continue prikkels via (social) media en prestatiedruk zorgen ervoor dat onze hersenen overprikkeld raken. Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in Overprikkeld brein de laatste (neuro)wetenschappelijke inzichten over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Ze helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: Hooggevoelig? Déze tips helpen je om te gaan met sociale situaties
Foto: GettyImages
Bron: Healthline.com
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.