Waarom je je na een goede huilbui vaak opgelucht en beter voelt
19 februari 2024
Stress, ruzie of hormoonschommelingen kunnen allemaal leiden tot een heftige huilbui. Dít is waarom je je achteraf beter voelt.
Hormonen
Je herkent het vast wel. Stress of spanning bouwt zich soms onbewust op. Je hebt bijvoorbeeld gedoe op je werk, je partner maakt een opmerking die verkeerd valt en dan moet je ook nog eens ongesteld worden. Wat volgt is een intense huilbui. Een groot tranendal, maar toegegeven: achteraf voel je je vaak toch opgelucht en ontstaat er weer wat ruimte in je hoofd. Dat is dus helemaal normaal, want door te huilen maakt je lichaam de hormonen oxytocine en endorfine aan. Deze hormonen zorgen voor een goed gevoel en verminderen fysieke en mentale pijn.
Lees ook: Beïnvloeden emoties van anderen jouw stemming? Zó verminder je dit
Laat die tranen maar rollen dus
Aangezien huilen vaak uiteindelijk voor opluchting zorgt, is het aan te raden om je emoties niet op te kroppen. Je kunt maar beter even je tranen laten gaan, want hierna zul je je hoe dan ook beter voelen. Het probleem of de situatie is niet in één keer opgelost, maar je kunt er weer even iets beter mee omgaan. Net zoals alle positieve emoties, is het goed om jezelf ook de negatieve emoties te laten ervaren en deze te omarmen.
Lees ook: Last van negatieve emoties? Zó laat je deze in je voordeel werken
Foto: GettyImages
Bron: health.harvards.edu
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.