Ontwerp Zonder Titel (64)

Pieker je ’s avonds vaak? 4 tips die dit helpen verminderen

Begin je vaak te malen als je in bed ligt en vind je het moeilijk om rustig te worden? Wij zetten 4 fijne tips voor je op een rijtje.

1. Geen telefoon in bed/slaapkamer

Het is heel verleidelijk om je telefoon mee te nemen naar je slaapkamer. Waarschijnlijk weet je ook dat je telefoon je vaak onbewust langer wakker houdt. Je moet hierdoor weer een heleboel prikkels verwerken en komt zo minder snel tot rust. Als je iemand bent die ’s avonds vaak piekert, is het verstandiger om je telefoon voordat je naar bed gaat (bijvoorbeeld één tot twee uur voordat je wilt gaan slapen), ergens op te bergen.

2. Structuur aanbrengen

Structuur werkt voor je lichaam erg goed. Denk aan op vaste tijden eten, drinken, bewegen en slapen. Door structuur aan te brengen, zal je lichaam sneller op het juiste tijdstip vermoeid raken. Je staat dan minder ‘aan’ waardoor jen minder gaat piekeren en eerder in slaap valt.

Lees ook: Dé Wake-up light om ontspannen wakker te worden koop je nu voordelig bij de Action

3. Ontspannen avondroutine

Gun jezelf een ontspannen avondroutine. Werk na het avondeten toe naar moment van slapen. Welke dingen zorgen voor ontspanning? Denk aan yoga, stretchoefeningen, muziek luisteren, meditatie, wandelen, schrijven en lezen. Je zenuwstelsel kan zo tot rust komen. Drink voor het naar bed gaan eventueel nog een kopje kamillethee of kersensap. Hierdoor zou je makkelijker in slaap vallen.

4. Extra hulpmiddelen

Heb je bovenstaande tips geprobeerd, maar kun je alsnog niet in slaap vallen? Blijf je maar piekeren en merk je dat je je angstiger begint te voelen? Zorg dan voor extra hulpmiddelen. Luister naar ontspannen muziek, een luchtige podcast of lees een boek. Focus je niet op de tijd, maar doe iets wat je afleidt. Je kunt ook voor een boek kiezen dat je ooit al eens gelezen hebt. Probeer een luchtige roman en laat die spannende thriller even liggen.

Vriendin’s favoriet

Heb je wel eens moeite met wakker worden? Of wil je ontspannen in slaap vallen? De nieuwe DistinQ Wake-Up Light is speciaal ontworpen om een gezond(er) slaapritme te creëren. Met de wekkerfunctie wordt het licht vóór je wektijd geleidelijk sterker; zo word je op een natuurlijke manier wakker. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Slapen met je hond een goed idee? Hier de feiten en fabels

Foto: GettyImages

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.