Waarom het gedrag van anderen verandert zodra jij je grenzen aangeeft
3 mei 2024
Lukt het je om je grenzen beter aan te geven? Hartstikke goed! Het kan wel dat hierdoor mogelijk het gedrag van mensen om je heen verandert.
Grenzen aangeven
Niet iedereen geeft even makkelijk zijn of haar grenzen aan. Als dit voor jou altijd moeilijk is geweest en het lukt je nu een stuk beter, dan is dat een grote overwinning. Hier mag je trots op zijn en laat je vooral niet afschrikken door het gedrag van mensen om je heen dat nu mogelijk verandert. Misschien had je verwacht dat iedereen het zou waarderen als je niet die eeuwige twijfelkont was of de persoon die altijd de ander op de eerste plaats zet. Het kan zelfs zo zijn dat iemand boos wordt nu jij je grenzen duidelijk aangeeft. Waarom is dit zo en wat kun je hiermee?
Lees ook: Zó geef je vriendelijk je persoonlijke grenzen aan
Boze reacties
Als jij voorheen altijd dag en nacht voor iedereen klaarstond en dit nu niet meer doet, kan het zijn dat iemand zich bedreigt voelt. Hij of zij is gewend altijd bij jou terecht te kunnen en nu verandert de situatie. De persoon moet hier misschien aan wennen en/of is gewend altijd zijn of haar zin te krijgen. We snappen dat dit jou onzeker kan laten voelen. Misschien ga je je eigen grenzen in twijfel trekken? Ben je te extreem geweest of vindt de ander je nu ineens niet meer leuk, onaardig of nóg erger: is jullie band nu niet meer zo hecht als voorheen? Natuurlijk verschilt het antwoord per situatie/persoon. Wel is het belangrijk om te weten dat deze reactie vaak niet aan jou ligt. Je kunt met de ander in gesprek gaan en aangeven waarom je nu meer voor jezelf wilt opkomen en dit niets met hem of haar te maken heeft. Geef de ander tijd om aan jouw grenzen te wennen, máár herinner jezelf aan de redenen waarom je jouw gedrag hebt veranderd (en er geen reden is om hier onzeker over te zijn).
Vriendin’s favoriet
Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: Zó geef je je grenzen aan binnen een vriendschap
Foto: GettyImages
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.