Ontwerp Zonder Titel 2024 05 20t093321.763

Open en eerlijk met je partner praten over seks? 5 tips

Een fijn seksleven vereist open en eerlijke communicatie, maar hoe pak je dit precies aan? Wij delen 5 tips.

1. Begrijpen dat praten over seks belangrijk is

Door in te zien dat praten over seks bijdraagt aan een fijn seksleven, zul je met een positieve mindset het gesprek ingaan. Het biedt jullie de kans om jullie seksleven (nog) beter te maken door naar elkaars wensen en verlangens te luisteren.

2. Creëer een fijne setting

Om dit gesprek zo fijn mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om je bewust te zijn van de gekozen tijd en plaats. Waarschijnlijk vinden jullie het fijner om dit gesprek ongestoord in de avond (tijdens een date-night) te voeren, waarbij jullie alleen aandacht voor elkaar kunnen hebben. Maak wat kaarsjes aan en haal jullie favoriete hapjes en drankjes in huis.

3. Praat vanuit de ik-vorm

Om te voorkomen dat je partner zich misschien aangevallen voert en er discussies ontstaan, is het erg belangrijk om vanuit de ik-vorm te praten. Door je eigen gevoel te bespreken kan er niets fout gaan en beschuldig je je partner niet.

Lees ook: Waarom soloseks óók in een relatie belangrijk is

4. Neem een actieve luisterhouding aan

Het is van belang dat je partner ook gehoord wordt en laat hem of haar daarom zeker uitpraten en probeer tussendoor vragen te stellen. Het doel is om elkaar beter te begrijpen en het gevoel te geven dat geen enkele vraag of antwoord fout is.

5. Wensen en grenzen bespreken (niet oordelend)

Het uiteindelijk doel van dit gesprek is om meer te weten te komen over elkaars seksuele verlangens, maar ook persoonlijke grenzen in kaart te brengen. Probeer eerlijk te vertellen welke dingen je fijn vindt en wat je juist onprettig vindt. Het is belangrijk om niet te oordelen over wat de ander zegt, want niks is fout. Een open en eerlijk gesprek laat zien dat jullie elkaar willen begrijpen en willen werken aan een fijn seksleven, waarbij jullie behoeftes worden erkend.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de bevrijdende kracht van loslaten van schaamte in Schaamteloze Seks door Nynke Nijman. Dit boek verkent hoe schaamte onze seksualiteit belemmert en biedt inzichten en praktijkvoorbeelden om je seksuele verlangens vrijelijk te omarmen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Fysieke synchroniciteit tijdens seks: dít wil je erover weten

Foto: GettyImages

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.