Ontwerp Zonder Titel 2024 06 01t084328.495

Déze 4 ruziestijlen komen het vaakst voor in relaties: welke herken jij?

Wist je dat er 4 verschillende ruziestijlen zijn? Je zult jezelf (en je partner) vast in één van deze 4 herkennen.

1. Agressief

Deze ruziestijl betekent niet direct fysieke agressie, maar wel dat je snel het conflict aangaat. Deze persoon heeft vaak een kort lontje en schiet snel in de aanval als er een discussie ontstaat. Hij of zij gaat soms te ver in een ruzie en zegt dan dingen waar die spijt van krijgt. Zelfs als de persoon een ruzie wilt oplossen, heeft hij of zij er moeite mee om innerlijke gevoelens te onderdrukken (en dus niet weer in een conflict te belanden). Daarnaast is deze persoon vaak heel kwetsbaar en wil om deze reden graag het conflict winnen.

2. Vermijdend

Deze persoon negeert liever een probleem en hoopt dat het zo vanzelf weer verdwijnt. Een conflict kan soms juist goed zijn en een relatie verbeteren, maar dit resultaat wordt niet bereikt als de persoon ruzies vermijdt. Er zijn 2 belangrijke subtypes. Bij het eerste subtype zoekt de persoon vaak naar rationele antwoorden en gaan zo voorbij aan de gevoelens van de ander. Bij het tweede subtype verdwijnt de persoon ook echt fysiek uit een conflictsituatie. Hij of zij loopt dus weg of is bijvoorbeeld een paar uur van huis als er zich een conflict voordoet.

Lees ook: 7 romantische dingen die vrouwen willen in een relatie zonder er om te vragen

3. De bemiddelaar

Deze persoon houdt absoluut niet van ruzies en wilt het daarom zo snel mogelijk goedmaken of oplossen. Zelfs als deze oplossing een tikkeltje oppervlakkig is. Deze persoon past zich snel aan, aan de ander en gaat zo vaak voorbij aan eigen behoeftes. Veel mensen die zichzelf hierin herkennen, zullen ook zoeken naar compromissen en een conflict op deze manier willen oplossen. Zo hoeft niemand te verliezen.

4. Samenwerkend

Deze conflictstijl wordt gezien als meest effectief. Je past je niet aan de ander aan, maar bent wel bereid om samen te werken. Deze personen kunnen hun eigen emotionele ongemak aan de kant zetten, zodat ze niet defensief worden tijdens een discussie. Hij of zij ziet hoe belangrijk jullie relatie is en ziet dit conflict als iets tijdelijks.

Vergeet niet dat je je ruziestijl zelf kunt veranderen als je merkt dat deze stijl je niet verder helpt in conflicten.

Vriendin’s favoriet

Wat is er leuker dan vragen beantwoorden over jezelf? Juist, vragen stellen aan je partner! Ontdek het boek met 999 vragen aan je partner. Van persoonlijke tot relatievragen, maak van het beantwoorden een topsport! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Maak jij je schuldig aan fexting? Dit fenomeen is schadelijk voor je relatie

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.