Mozzarella Recept

Tip: op deze manier kun je makkelijk en goedkoop mozzarella maken

Ben je gek op mozzarella op brood, door een salade of als topping op een ovengerecht en heb je tijd over? Maak dan op de volgende manier voortaan zelf mozzarella.

Hoe maak je zelf mozzarella?

Je hebt er even wat tijd en spullen voor nodig, maar verder is het helemaal niet ingewikkeld om zelf mozzarella te maken. Leuk om te doen op je vrije dag of als je in het weekend nog wat tijd over hebt. Deze bekende Italiaanse kaas is niet alleen lekker, maar kun je ook voor verschillende gerechten gebruiken. Wedden dat de bol in één of twee dagen op is?

Voor twee bollen mozzarella van 100 gram heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1/4 tablet plantaardig stremsel
  • 1,5 tl citroenzuur
  • 4,5 l melk
  • zout

Verder heb je nodig:

  • 2 maatbekers
  • 1 pan met deksel
  • 1 kookthermometer
  • 1 (wrongel)mes
  • 1 houten pollepel
  • 1 kom

Lees ook: Door de salade of op een pizza: zó (on)gezond is mozzarella

Stappenplan

Voor het maken van mozzarella volg je deze stappen.

  1. In een maatbeker los je plantaardige stremsel op in 50 ml gekookt water dat is afgekoeld.
  2. Los in een andere maatbeker citroenzuur in 50 ml gekookt water dat is afgekoeld.
  3. Doe de melk in de pan en roer het water met citroenzuur erdoor. Verwarm de melk op laag vuur.
  4. Voeg langzaam het stremselwater toe als de temperatuur van de melk 35 °C is. Roer 1 minuut door.
  5. Haal de pan van het vuur en laat 25 minuten met een deksel erop staan.
  6. Controleer met een mes of de wrongel en wei van elkaar gescheiden zijn. Steek in de pan en kijk of het mes schoon blijft als je het eruit haalt, net als je doet bij bakken.
  7. Snijd de wrongel in blokjes van een paar centimeter. Giet in de ruimtes tussen de wrongel kokend water.
  8. Spatel voorzichtig door de pan met een houten pollepel. Rek de wrongel op. Koelt de wrongel af? Dompel dan opnieuw in het hete water. Herhaal tot de kaas glad en elastisch is. Daarna kun je met de hand verdergaan.
  9. Vul een kom met lauwwarm en los zout op (je kunt 700 g zout per 4,5 liter water aanhouden). Zet in de koelkast tot het pekelwater 13°C is.
  10. Voeg 1 tl zout toe aan de kaas en vouw de kaas voor zo’n 30 seconden. De kaas is goed als het een draderige, glanzende textuur heeft. Maak er twee gladde bollen van.
  11. Leg de bollen 20 minuten in het zoutbad. Dit maakt ze gladder. Je kunt de mozzarella nu opeten, of maximaal 1 week in het pekelwater bewaren in de koelkast.

Wil je zien hoe andere mensen mozzarella maken? Dan zijn deze video’s aanraders.

@sokoskitchen MOZZARELLA FROM SCRATCH—just 2 ingredients, takes less than 30 minutes, and no rennet needed!! AND IT’S SO GOOD🐄 I learned from @inthekitchenwithmatt 🤝 His youtube video was SUPER helpful (I’m putting the link in my bio) He has really clear directions with temperatures…but let’s be real, I don’t have a thermometer and I didn’t want to buy one/I like to challenge myself 😂 So I just guessed with the temps and it turned out AMAZING—details below ❤️ Homemade Mozzarella – Add 6 cups of whole milk (not homogenized and not ULTRA pasteurized, pasteurized is ok…I used raw milk to play it safe!) to a saucepan over medium heat. Stir to evenly warm it up for about 3-5 minutes, or until it is warm to the touch. Again, you can reference @inthekitchenwithmatt for exact temps if you have a thermometer! – Then, turn off the heat, and add 1/4 cup of distilled vinegar. It should curdle right away! Stir in the vinegar, cover, and let sit for 5 minutes. – Then, scoop out the curds and transfer to a bowl. The liquid that’s left is the whey. – With clean hands, squeeze out the whey and knead the curds together. – Place it back into the warm whey and let it sit for about 5 minutes. Squeeze and knead again. Repeat this step 3 times, or until you have a nice smooth ball of mozz! (Note: For the 3rd time that I placed the mozz ball into the whey, I warmed it up on low heat for 5 minutes. This helps kind of melt the mozzarella together) – Transfer to an ice bath and let sit for 5-10 minutes. – You can store in the fridge, but I HIGHLY recommend eating fresh!! #fromscratch #homemademozzarella ♬ Come and Get Your Love – Redbone

@naraazizasmith couldn’t stop craving this🫶🏽 #homecooking #lasagne #comfortfood #fypシ #mealideas #recipes ♬ original sound – Nara Smith

@cookingwithbello HOMEMADE MOZZARELLA 😍 Written recipe and measurements are on the link! 🥰 #mozzarella #italian #italianfood #learnontiktok #foodtok ♬ original sound – Angelo Coassin

Vriendin’s favoriet

Ontdek in De klassieke Italiaanse keuken hoe Marcella Hazan het gevoel, de geuren en de smaak van echt Italiaans eten tot leven brengt. Met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Culinaire Ambiance
Foto: Getty Images

Marcella Hazan