Waarom het ontdekken van jullie stress language je relatie verbetert

Waarom het ontdekken van jullie stress language je relatie verbetert

Niet alleen het ontdekken van je love language helpt jou (en je partner) begrijpen waarnaar je verlangt in een relatie, maar ook het leren kennen van jullie stress language helpt je navigeren door moeilijke situaties.

Wat is een stress language?

Een stress language, in het Nederlands ‘stresstaal’, is minder bekend dan de love language, maar het concept is wel vergelijkbaar. Het laat zien hoe jij reageert op stress en welke signalen je dan afgeeft. Het is niet alleen voor jezelf fijn om jouw stresstaal te ontdekken, maar voor je partner ook. Daardoor weet je namelijk van elkaar hoe je reageert in stressvolle situaties en leer je het gedrag herkennen en begrijpen. Ook kun je daardoor elkaar beter helpen om met zo’n lastige situatie om te gaan.

Lees ook: Dít is de reden waarom wandelen stress kan verminderen

Welke stress languages zijn er?

Er zijn vijf verschillende profielen voor stresstalen: de exploderende, de imploderende, de fixer, de ontkenner en de verdoofde.

De exploderende

De exploderende herken je aan snelle woede-uitbarstingen en explosieve reacties op stress. Personen met deze stress language zijn snel geïrriteerd, gebruiken verbale agressie in stressvolle situaties en reageren hier soms fysiek op (met deuren slaan, met spullen gooien), omdat ze het niet goed kunnen verwerken.

Als je partner de exploderende is, kun je het beste kalm blijven en niet meegaan in de woede. Geef hem of haar de ruimte om gevoelens te uiten zonder dat je onderbreekt. Tegelijkertijd is het belangrijk om rustig, maar duidelijk aan te geven wat de grenzen zijn en wat je (niet) acceptabel vindt.

De imploderende

Bij de imploderende gebeurt het tegenovergestelde: deze persoon wordt stil, is in zichzelf gekeerd en niet in staat om te communiceren. Het liefst vermijden ze andere mensen en gesprekken over dit moeilijke onderwerp gaan ze helemaal uit de weg. Het gevaar van deze stress language is dat het opkroppen van emoties zorgen voor moeheid, lusteloosheid en soms fysieke klachten.

Is jouw partner de imploderende? Dan is het belangrijk om zijn of haar behoefte aan ruimte te accepteren. Geef aan dat je er bent als je partner wil praten, maar dwing niks af. Wees vooral geduldig en troostend.

De fixer

De fixer schiet in een lastige periode in de actiemodus. Deze persoon voelt de noodzaak om grip te krijgen op de situatie, draagt oplossingen aan en neemt verantwoordelijkheid voor andermans problemen in een poging om zelf niet met de stress geconfronteerd te worden.

Als partner help je de fixer het beste door te luisteren, maar ook te delen dat niet alles opgelost kan of hoeft te worden. Help je partner bij het bewaken van zijn of haar eigen grenzen, moedig aan om taken uit handen te geven en zorg voor momenten van rust en ontspanning.

De ontkenner

Schiet de ontkenner in de stress, dan doet deze persoon alsof het probleem niet belangrijk is of zelfs niet bestaat. Hierbij worden signalen van stress zowel intern als extern compleet genegeerd. Iemand met deze stress language gaat juist overdreven positief en optimistisch gedrag vertonen, terwijl hij/zij eigenlijk de problemen ontkent.

Een goede manier om hier als partner mee om te gaan is om geduldig en begripvol te zijn. Kaart de problemen op een subtiele manier aan, terwijl je hulp biedt om het op te lossen. Je kunt ook de stresssignalen oppikken en je partner liefdevol de spiegel voorhouden.

De verdoofde

De verdoofde gebruikt middelen of activiteiten (zoals alcohol, games of tv kijken) om met moeilijke situaties om te gaan. Daarbij vertoont deze persoon ongevoelig en onverschillig gedrag tegenover het probleem dat stress veroorzaakt. Hierbij worden confrontaties en moeilijke gesprekken vermeden, met als gevolg dat de verdoofde apathisch lijkt en zich terugtrekt.

Is jouw partner de verdoofde in stressvolle tijden? Dan helpt het om (samen) de stress te verlichten door bijvoorbeeld te sporten of hobby’s te beoefenen. Creëer binnen de relatie een veilige plek om emoties te kunnen uiten en help elkaar.

Vriendin’s favoriet

In dit boek deelt voormalig radiomaker Patrick Kicken zijn zoektocht naar rust na meerdere burn-outs. Hij interviewde voor zijn podcast ‘Leven zonder stress‘ experts zoals Byron Katie en Eckhart Tolle. Ontdek zijn inzichten over geluk, liefde, zelfvertrouwen en meer, voortkomend uit deze diepgaande gesprekken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: PureWow
Foto: Getty Images