Peuter Staat Met Knuffekbeer In Zijn Hand En Is Vroeg Wakker

4 onmisbare tips tegen het vroeg wakker worden van je peuter

Wordt jouw peuter ook altijd erg vroeg wakker? Gelukkig kun je daar wel iets aan doen. Ontdek hier waarom jouw peuter zo vroeg uit zijn bed klimt en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is mijn peuter zo vroeg wakker?

Er zijn diverse oorzaken voor het vroeg wakker worden van je peuter:

  • Genoeg geslapen: De meeste peuters hebben 10 tot 12 uur slaap per dag nodig. Gaat jouw peuter om 7 uur ’s avonds naar bed, dan kan het voorkomen dat hij of zij al om 5 uur ’s ochtends uitgeslapen en klaarwakker is.
  • Lichte slaap: Te veel licht in de slaapkamer, geluiden van buitenaf, of te veel prikkels vlak voor het slapengaan kunnen ervoor zorgen dat je peuter licht slaapt en daardoor eerder wakker wordt.
  • Middagdutjes: Overdag te lang of te laat in de middag slapen kan ervoor zorgen dat je peuter ’s avonds minder moe is en daardoor onrustiger slaapt. Dit kan leiden tot vroeg wakker worden. Anderzijds kan het overslaan van dutjes ook ervoor zorgen dat je kindje vroeg wakker wordt. Best lastig hè, om een goede balans te vinden?
peuter slaapt en peuter vroeg wakker

Hoe stop je het vroeg wakker worden van je kindje?

Gelukkig zijn er manieren om je peuter iets langer door te laten slapen:

  • Houd een vast slaapritueel aan: Een vast bedtijdritueel helpt je peuter om te begrijpen wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Dit kan bestaan uit een bad, een verhaaltje en een liedje.
  • Controleer de slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapkamer donker en rustig is. Gebruik verduisterende gordijnen en houd de kamer netjes zodat je peuter zo min mogelijk afleiding heeft.
  • Pas de bedtijd aan: Experimenteer met een iets latere of vroegere bedtijd om te zien wat het beste werkt voor jouw kind. Soms kan een halfuurtje eerder of later naar bed gaan al een groot verschil maken.
  • Introduceer een slaaptrainer: Een slaaptrainer, zoals een slaapwekker die van kleur verandert, kan je peuter leren wanneer het tijd is om op te staan. Onderstaande wekker bijvoorbeeld laat jouw kindje precies weten wanneer het tijd is om op te staan. De wekker wordt geel wanneer het bijna tijd is om uit bed te komen en als de wekker groen is mag je peuter uit bed. Handig toch?

Lees ook: Hoe ga je om met de ik-ben-2-en-ik-zeg-nee-fase van je peuter?

5 Handige slaapgadgets voor jouw peuter

1. Sterren projector

Een projector die sterren of andere leuke patronen op het plafond projecteert kan je peuter rustig houden.

2. Witte ruis machine

Deze machine helpt om storende geluiden te maskeren en zorgt voor een constante, rustgevende achtergrondgeluid.

3. Nachtlampje

Een nachtlampje kan jouw peuter een veilig gevoel geven. Sommige peuters vinden het donker nu eenmaal eng.

4. Interactief knuffeldier

Een knuffel die liedjes zingt of verhaaltjes vertelt kan je peuter vermaken en geruststellen.

5. Droomkussen

Ten slotte kan een droomkussen helpen tegen het vroeg wakker worden van je peuter. Je kind maakt een tekening, stopt die in het kussen, zegt ‘Abacadabra’ en droomt vervolgens over hetgeen wat in zijn knuffelkussen zit.

Lees ook: Peuter met driftbuien? 5 effectieve tips om hem te kalmeren

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker