Avondmens of ochtendmens? Met dit slaapritme leef je langer
8 juli 2024
Het tijdstip waarop je gaat slapen en weer opstaat heeft meer invloed op je gezondheid dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat je slaapritme zelfs invloed heeft op hoe oud je wordt.
En je raadt het waarschijnlijk al: avondmensen en nachtbrakers moeten hun slaapritme misschien nog eens heroverwegen.
Het onderzoek
Onderzoekers van de Northwestern University in Amerika en de University of Surrey in Engeland deden onderzoek naar de mate waarop slaapritme invloed heeft op je levensduur. Ruim 400.000 deelnemers tussen de 38 en 73 jaar werden geanalyseerd. Zij werden gevraagd of ze zichzelf als een ‘duidelijk ochtendtype’, ‘matig ochtendtype’, ‘matig avondtype’ of ‘duidelijk avondtype’ zagen, waarna hun mentale en fysieke gezondheid 6,5 jaar lang werd bijgehouden.
Avondtype versus ochtendtype
De uitkomst van het onderzoek is niet heel verrassend. Het blijkt namelijk dat matige en duidelijke avondtypen sneller last krijgen van gezondheidskwalen dan de ochtendtypen. Ze lopen zelfs tien procent meer risico om vroegtijdig te sterven. Volgens de onderzoekers was het al bekend dat de overgang van winter- naar zomertijd voor avondmensen moeilijker is dan voor ochtendmensen. Er vinden in die periode zelfs meer hartaanvallen plaats.
Biologische klok
Ben jij een avondmens? Dan kan het zijn dat je interne biologische klok niet overeenkomt met je externe omgeving. Een reden hiervoor kan psychologische stress zijn, eten op verkeerde tijdstippen, onvoldoende beweging, te weinig slaap of drugs- of alcoholgebruik.
Serieus probleem
Volgens Malcolm von Schantz, hoogleraar chronobiologie, is het een serieus probleem voor de volksgezondheid. Hij legt in het onderzoeksrapport uit dat het belangrijk is dat mensen erkennen dat slaapritmes deels genetisch bepaald zijn. “We moeten dus kijken of avondmensen waar mogelijk later kunnen beginnen en stoppen met hun werk. Ze zouden niet gedwongen moeten worden om om acht uur ‘s ochtends op te staan. Ook is er meer onderzoek nodig om na te gaan hoe zij hun biologische klok synchroon kunnen houden aan de zonnetijd.”
Bron: Libelle, Northwestern
Foto: Getty Images