Dit zijn de meest voorkomende ziektes die je in een zwembad kan oplopen

Dit zijn de meest voorkomende ziektes die je in een zwembad kan oplopen

In de zomermaanden is het heerlijk om een verkoelende duik in het zwembad te nemen. Over het algemeen worden zwembaden goed schoongemaakt en onderhouden, maar het water kan besmet raken met parasieten, bacteriën en virussen. Wanneer je daarmee in aanraking komt, kan je last krijgen van verschillende klachten. We zetten de meest voorkomende symptomen op een rij.  

Wanneer je besmet water inslikt, het op je huid komt of aërosols of dampen van het water inademt, kan je zelf besmet raken. Met name zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn het meest kwetsbaar. Maar ook kinderen, omdat zij over het algemeen vaker water inslikken. 

Darminfecties

De meest voorkomende infecties na het zwemmen zijn maag- en darminfecties. Deze worden veroorzaakt door darmvirussen E coli, ampylobacter, Salmonella, Shigella of Giardia. Deze krijg je binnen via de mond, bijvoorbeeld door het inslikken van water. Symptomen zijn: diarree, koorts, misselijkheid, braken en buikkrampen. Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen weer. Houden ze aan, dan kan een arts onderzoek doen om de oorzaak van de infectie te vinden. Wanneer het om een bacteriële infectie of een parasiet gaat, kan een antibioticakuur worden voorgeschreven. 

Luchtweginfecties

Krijg je een luchtweginfectie na het zwemmen, dan wordt dit meestal veroorzaakt door het adenovirus. Met name kinderen hebben hier last van. Vaak gaat het gepaard met oogsymptomen (bindvliesontsteking). De klachten verdwijnen vanzelf weer en behandeling is niet nodig. Je kunt ook last krijgen van ademhalingsproblemen door het inademen van chlooraminedampen.

Lees ook: 7 veelvoorkomende zomerkwaaltjes (en wat je ertegen kunt doen)

Irritatie aan de ogen

Na het zwemmen kun je last krijgen van rode, tranende en prikkende ogen. Dit komt onder meer doordat ziektekiemen het bindvlies infecteren. Bindvliesontsteking is erg besmettelijk, maar gaat meestal vanzelf over. 

Naast bindvliesontsteking, kunnen je ogen ook geïrriteerd raken door blootstelling aan chloramine of een te hoge dosis aan chloor in het water. 

Zwemmersoor

Een zwemmersoor is een veelvoorkomende kwaal na het zwemmen. Bacteriën en virussen in het water komen in het oor en veroorzaken een infectie in de gehoorgang. Hierbij kun je last krijgen van oorpijn, vochtigheid in het oor, korstjes in het oor, jeuk en soms gehoorverlies. Gelukkig is een zwemmersoor niet ernstig. Heb je last van de klachten, dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan het oor schoonmaken en een recept voor oordruppels voorschrijven. 

Voetschimmel

Veel mensen hebben het weleens opgelopen na het zwemmen: voetschimmel. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die dermatofyt heet. Deze nestelt zich op de huid tussen de tenen en verspreidt zich naar de voetzolen en de nagels. De schimmel komt voor in warme, vochtige omgevingen, zoals zwembaden en jacuzzi’s. Voetschimmel kun je goed behandelen met een speciale crème die je bij de drogist kunt kopen. Heb je veel last van de klachten, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

Vriendin’s favoriet

Collistar Magic Drops is de perfecte zelfbruiner voor het gezicht. Met enkele druppels krijgt je huid als door magie direct een goudbruine kleur. Dit magische ‘zonneconcentraat’ beschikt daarnaast over zeer goede hydraterende en anti-age eigenschappen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Gezondheid.be, oogfonds, RIVM
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.