Waarschuwing voor katteneigenaren: gevaarlijke kattenziekte gaat rond
23 juli 2024
Dierenartsen trekken aan de bel. Het feline panleukopenia virus (FPV) gaat rond in Nederland, wat dodelijke gevolgen kan hebben voor ongevaccineerde katten.
Gevaarlijke kattenziekte in Nederland
In het midden van Nederland zijn er FPV-uitbraken. Het virus wordt ook wel kattenziekte worden genoemd. Door de fatale gevolgen voor ongevaccineerde katten voelen de dierenartsen zich geroepen om mensen te waarschuwen. “We zagen in coronatijd hoe snel een ziekte zich kan verspreiden, bij katten werkt het net zo”, zegt dierenarts Petra Verhoef van Dierenkliniek Stad en Westerkwartier in Groningen tegen De Telegraaf. “Ook al zijn er op dit moment in het Noorden weinig tot geen gevallen bekend, het midden van Nederland is niet ver weg.”
Ook dierenarts Margreet van de Beek van Dierenziekenhuis Groningen waarschuwt kattenbaasjes. Zij heeft een paar jaar geleden meegemaakt hoe veertien van de zestien katten in een opvang het niet haalden toen de ziekte rondging. “De andere twee waren gevaccineerd.” 80% tot 90% van de ongevaccineerde katten overleeft de ziekte niet.
Lees ook: Honden- en kattenbaasjes opgepast: slakken kunnen erg gevaarlijk zijn
Symptomen
Waar veel katten zijn, heb je sneller een uitbraak. Denk bijvoorbeeld aan een dierenasiel. Het virus verspreidt zich makkelijk als daar een kat binnenkomt met de ziekte. Symptomen van de kattenziekte zijn braken, diarree, evenwichtsproblemen bij kittens, hoge koorts en een gebrek aan eetlust.
Soms kunnen katten geholpen worden als de signalen op tijd gezien worden. “Als we een kat binnenkrijgen met de kattenziekte, kunnen we deze helpen met intensieve therapie door het dier aan het infuus te leggen en medicatie te geven”, aldus Petra Verhoef. “Maar er zijn geen antivirale middelen die werken, waardoor we ondanks de therapie niet alle katten kunnen redden.”
Binnenkatten kunnen ook besmet raken met het virus. Mensen kunnen het virus namelijk via hun schoenen mee naar binnen nemen.
Lees ook: Om déze reden neemt je kat prooien mee naar binnen (en dit kun je ertegen doen)
Vaccineren
De dierenartsen adviseren mensen om hun kat te laten vaccineren. Zeker als ze op vakantie gaan en hun kat naar een pension brengen. Je wil immers niet dat je lieve poezenbeest ziek wordt: door de hoge bezettingsgraad is de kans groter dat katten daar besmet raken. Een goed pension laat overigens geen ongevaccineerde katten toe, stelt Van de Beek.
“Jonge katten zijn gevoeliger voor het virus dan oudere katten”, zegt Verhoef. “Vaccineren doen we al bij kittens vanaf 9 weken en opnieuw bij 12 weken. Wanneer de kat één jaar wordt, moet deze nog een keer terugkomen en biedt het vaccin daarna bescherming voor drie jaar.” Je kat is voor 100% beschermd na de vaccinatie.
Vriendin’s favoriet
Als de kat het voor het zeggen had is hét naslagwerk voor de liefhebber van katten. Een handleiding om je kat beter te leren begrijpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Als de kat het voor het zeggen had
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images