Patatas Bravas

Zo maak je de perfecte patatas bravas: geheim recept van Spaanse chefs

Patatas bravas zijn dé Spaanse tapa die je echt moet proberen. Dit geheime recept, rechtstreeks van Spaanse chefs, helpt je thuis de meest knapperige aardappeltjes te maken, overgoten met een pittige saus die perfect in balans is tussen warmte en diepte. Ideaal voor een gezellige avond met vrienden of als bijgerecht bij een zomerse maaltijd.

Patatas bravas recept

Bereidingstijd patatas bravas: 45 minuten
Voor: 4 personen

Ingrediënten:

patatas bravas voorbereiding: Close-up van persoon die knoflook hakt op houten snijplank

Bereidingswijze:

  1. Saus voorbereiden: Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de gepelde tomaten, gerookt paprikapoeder, sherryazijn en cayennepeper toe. Laat de saus 15 minuten op laag vuur sudderen tot hij mooi ingedikt is.
  2. Aardappelen koken: Kook ondertussen de aardappelblokjes in gezouten water voor ongeveer 10 minuten, tot ze nét gaar zijn. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog.
  3. Aardappelen bakken: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aardappelblokjes op middelhoog vuur in 15-20 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schud de pan regelmatig zodat ze aan alle kanten krokant worden. Bestrooi met zout.
  4. Serveren: Schep de knapperige aardappelen in een schaal, overgiet ze met de saus en garneer met verse peterselie. Serveer direct.

Hoe lang kun je zelfgemaakte patatas bravas bewaren?

Zelfgemaakte patatas bravas blijven in de koelkast ongeveer twee dagen goed. Zorg ervoor dat je de aardappelen en de saus apart bewaart, zodat de aardappelen hun knapperigheid behouden. Opwarmen kan eenvoudig in de oven of airfryer op 180°C gedurende 10-15 minuten.

Hoe patatas bravas bewaren?

Bewaar de gebakken aardappelen in een luchtdichte bak, bij voorkeur op een laag keukenpapier om overtollig vet op te nemen. De saus kun je in een afgesloten potje bewaren. Invriezen is mogelijk, maar de textuur van de aardappelen kan veranderen, waardoor ze minder knapperig worden na het ontdooien. Ontdooi ze langzaam in de koelkast en warm ze vervolgens op in de oven.

Met dit authentieke recept breng je een stukje Spanje naar je eigen keuken. Deze knapperige patatas bravas zijn een geweldige aanvulling op elke maaltijd en zorgen gegarandeerd voor enthousiaste reacties van je tafelgenoten. ¡Buen provecho!

Tip van Vriendin

In De bijbel van de Spaanse keuken laat Raquel Palla Lorden je kennismaken met authentieke gerechten zoals aardappel-chorizostoof en paella met zeevruchten. Ervaar de rijke smaken van Spanje, verrijkt met diverse culturele invloeden en bereid met hoogwaardige ingrediënten. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Het perfecte guacamole recept om je vingers bij af te likken

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Raquel Palla Lorden