eveline villa verte

Eveline: ‘Bij een B&B komt meer kijken dan gezelligheid’

Eveline (52) en haar partner Emiel raken op vakantie betoverd door een veel te vervallen villa. Na lang twijfelen besluiten ze dat hun toekomst in Frankrijk ligt. Dat betekent wel dat er enorm veel op ze afkomt.

Met het runnen van een bed and breakfast, in het frans een ‘chambres d’hôtes’ of een ‘maison d’hôtes’ komt meer kijken dan de gezelligheid en luchtigheid die in sommige tv-programma’s wordt geschetst. Het is buffelen. Bikkelen. En superleuk!

Ontbijt

Zo hebben wij op dit moment gasten die een week bij ons blijven en elke ochtend stipt om acht uur willen ontbijten. En dus staan Emiel en ik om kwart over zeven fris en fruitig in onze keuken alles voor te bereiden. De tafel buiten moet gelapt en gedekt. ‘Du pain’ moet opgehaald worden bij de bakker. Al het lekkers moet worden klaargezet. Daarna druppelen de andere gasten de pergola binnen. Het laatste koppel om half tien, want zij houden weer van een rustig tempo. Na het ontbijt weet iedereen wat zij die dag gaan doen en of er met ons wordt meegegeten of niet. Wij bieden ‘table d’hôte’ aan, een maaltijd bij ons. De een wil dat elke dag, een ander trekt liever zijn eigen plan. Voor veel mensen is het een fijne optie omdat niet alle restaurants binnen een kwartier rijden liggen en op zondag werken dingen in Frankrijk toch echt anders dan in Nederland. Zondag is voor familie. Niet voor uiteten.

Zodra de ontbijttafel schoon is en de eerste was (van drie) draait, spurt ik naar de supermarkt voor de ingrediënten van het ‘maaltje van de dag’. Daarna begint het kokkerellen. Dat is soms best een sinecure in een heel gewoon keukentje op zomerse dagen. We denken na over verrassinkjes. Een thema-feestje. Een zelfgemaakt snackje. Het maakt niet alleen de gasten blij, maar ons ook! Tussendoor de was, de kamers op orde, de administratie, telefoontjes en het ontvangen van nieuwe gasten. De een wil een drankje bij het zwembad. De ander een praatje. En weer een ander wil gewoon lekker hangen op z’n kamer. Wij vinden het allemaal best. Daar is het vakantie voor!

Als de was hangt, het eten is ‘voorgefabriekt’ en er een beginnetje is gemaakt met de strijk, kan ik nog snel even douchen. Heel soms, als de gasten allemaal op pad zijn, piepen Emiel en ik nog snel een kwartiertje het zwembad in voor een extra smile op ons gezicht en wat ‘werkvitamientjes’.

Avondeten

Daarna komt het avondeten. Soms een gezelschap van Britten, Duitsers, Italianen. Soms enkel Fransen of Nederlanders. Het is altijd leuk, of we nu met vier personen zijn of meer. In het hoogseizoen zitten we regelmatig met z’n tienen aan tafel. Dat maakt me nerveus. Is het vlees wel gaar voor zoveel mensen? Vindt iedereen mijn kooksels lekker? Of valt het tegen? Is de wijn wel goed? Wat als mensen niet klikken met elkaar… het zijn altijd zorgen om niets en toch zitten ze verankerd in mijn binnenste. ‘Welterusten’, zegt iedereen als de kaarsen doven. Een laatste lach. Weer een heerlijke avond!
Om half twee is de afwas gedaan en de tafel weer schoon. De lampen gaan uit. En onze oogjes toe. Morgen weer een nieuwe dag!

Meer lezen van Eveline? Je leest haar columns elke week in Vriendin. Volg haar ook op Instagram @villaverte87.