Er zijn 5 type koppels – tot welke behoor jij?
3 september 2024
In de liefde zijn er drie gelukkige en twee ongelukkige koppeltypes. Tot welk type behoren je partner en jij?
Wat zijn de 5 koppels?
Ondanks dat geen één relatie hetzelfde is, kun je op basis van ruim vier decennia aan onderzoeken koppels verdelen in vijf verschillende types. Volgens Harold Rausch vallen de drie ‘gelukkige’ koppeltypes onder ‘conflictvermijdend’, ‘validerend’ en ‘vluchtend’. De twee ‘ongelukkige’ koppeltypes zijn volgens John Gottman ‘vijandig’ en ‘vijandig-afstandelijk’. Tijd om hier eens verder in te duiken.
Het conflictvermijdende koppel
Conflictvermijdende koppels vermijden confrontaties en richten zich op hun gemeenschappelijke basis, waardoor ze niet vaak uiten wat ze echt nodig hebben. Ze zijn onafhankelijk met eigen hobby’s, maar hebben ook gedeelde interesses waarin ze zorgzaam en verbonden zijn. Hoewel ze niet bekendstaan om hun emotioneel expressieve natuur, behouden ze een gezonde balans tussen positieve en negatieve interacties. Goed genoeg voor hen om tevreden te zijn in hun relatie.
Lees ook: Anne-Marijn en haar man doen rollenspellen
Het validerende koppel
Validerende koppels communiceren op een rustige en ontspannen manier met elkaar. Al is de grens tussen een conflict vermijden en de discussie aangaan flinterdun. Voor deze koppels is het belangrijk dat ze elkaar en elkaars standpunt begrijpen. Over het algemeen zijn het empathische mensen die makkelijk tot een compromis komen.
Het vluchtende koppel
In tegenstelling tot conflictvermijders zijn vluchtende koppels behoorlijk emotioneel. Tijdens conflicten willen ze hun partner direct overtuigen. Discussiëren doen ze graag, het liefst met een vleugje humor en plezier, maar zonder elkaar te beledigen. Ondanks dat er veel negatieve emoties zoals boosheid en onzekerheid naar voren komen in deze relatie, is er altijd wederzijds respect. Discussies gaan vooral over hun rollen in de relatie. Tegelijkertijd vinden vluchtende koppels het belangrijk om de verbinding op te zoeken in hun relatie en eerlijk te zijn naar elkaar toe.
Het vijandige koppel
Op het eerste oog is er niet veel verschil tussen een vijandig en een validerend koppel, alleen vertonen vijandige koppels defensief gedrag en vinden ze het moeilijk om elkaar te begrijpen. Ruzies gaan samen met kritiek, minachting en beschuldigingen. Met de vinger wijzen kunnen deze koppels als de beste. Doordat ze moeite hebben met naar de ander te luisteren, ontstaat er een negatief (en destructief) communicatiepatroon.
Lees ook: Eindelijk deden Esther en haar vriend het: swingen
Het vijandig-afstandelijke koppel
Vijandig-afstandelijke koppels zijn geen team, maar eerder twee individuen die lijnrecht tegenover elkaar staan zonder duidelijke winnaar. Kritiek en beschuldigingen vliegen tijdens ruzies om de oren. Hierna is de emotionele afstandelijkheid tussen de geliefden nog groter. Conflicten blijven aanhouden en de lucht wordt maar zelden geklaard.
Bij conflicten tussen twee validators escaleert de boel, maar trekt er altijd eentje terug. Bij vijandig-afstandelijke koppels gebeurt dat niet. Vijandig-afstandelijke koppels gaan mede daardoor vaker uit elkaar, terwijl vijandige koppels beter hun negatieve emoties kunnen reguleren en langer bij elkaar blijven.
Vriendin’s favoriet
Onmogelijke liefdes geeft een completer beeld dan ooit over mensen die verliefd werden op de ‘verkeerde’. Een boek over minnaars, minnaressen, bedriegers en bedrogenen. Zijn deze verhoudingen echt geheim of knijpt de echtgenoot m/v soms een oogje toe? Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Onmogelijke liefdes
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images