Kat Zit Hoog Op Trap

Waarom katten graag hoog zitten: veiligheidsinstinct of iets anders?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat altijd de hoogste plek in huis kiest? Of het nu de bovenkant van de kast is of de vensterbank, het lijkt wel een natuurlijk instinct. Maar wat zit hier eigenlijk achter?

Waarom wil een kat hoog zitten?

Hoog zitten voor veiligheid

Een van de belangrijkste redenen waarom katten graag hoog zitten, is hun veiligheidsinstinct. In het wild kiezen katachtigen vaak een hoge plek om zich te beschermen tegen roofdieren en andere gevaren. Dit instinct is ook bij onze huiskatten nog sterk aanwezig. Vanaf een hoge positie hebben ze niet alleen een goed overzicht, maar voelen ze zich ook veiliger. Ze zien potentiële ‘bedreigingen’ van bovenaf en kunnen snel reageren als dat nodig is.

Sociale status

Naast veiligheid speelt sociale status soms een rol. Katten leven weliswaar niet in groepen zoals honden, maar binnen huishoudens met meerdere katten kan de plek waar een kat graag zit, iets zeggen over zijn of haar positie. Vaak wordt de hoogste plek opgeëist door de dominante kat in huis. Deze hogere positie geeft hen een gevoel van controle en bevestigt hun ‘leiderschap’ binnen de groep, zelfs als dat subtiel is.

Britse Korthaar Kat Ligt op bank: hoog

Een rustige toevlucht

Soms is het echter veel simpeler: katten zoeken gewoon een rustige, comfortabele plek waar ze ongestoord kunnen rusten. Hoogtes bieden ze een toevluchtsoord weg van drukte, andere huisdieren of kinderen. Voor veel katten is het gewoon een ontspannen manier om de dag door te brengen, zonder dat ze zich hoeven te verstoppen.

Kortom, of het nu gaat om veiligheid, sociale status of een rustige plek, katten voelen zich instinctief aangetrokken tot de hoogste plekken in huis. Heb je geen hoge plekken in huis, creëer ze dan, bijvoorbeeld met een van onderstaande katten-producten.

1.

2.

3.

4.

5.

Lees ook: Waarom katten hun pootje in hun drinkbak steken: dorst of speelsheid?

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker