Hond Opspringen Tegen Vrouw

Waarom honden graag tegen mensen opspringen: enthousiasme of dominantie?

Kom je thuis na een boodschap, en daar is je hond: vol enthousiasme springt hij tegen je op. Dit gedrag lijkt misschien schattig, maar kan soms onhandig of zelfs gevaarlijk zijn, vooral bij grotere honden. Wat betekent het precies, en hoe leer je je hond dit gedrag af?

Waarom springen honden tegen mensen op?

Een hond springt simpelweg tegen je op omdat hij blij is je te zien. Het is een manier voor hem om dicht bij je gezicht te komen, zodat hij kan snuffelen of zelfs een likje kan geven. Voor honden is dit een natuurlijke manier van begroeten en het laat zien dat hij je heeft gemist. Dit gedrag is dus eerder een uiting van vrolijkheid dan van een poging om de baas te spelen.

Hoewel opspringen onschuldig en vriendelijk bedoeld is, kan het wel vervelend zijn, vooral voor bezoekers of kleine kinderen. Wat bij een jonge pup nog schattig lijkt, kan minder leuk zijn als hij groter wordt en met meer kracht tegen je opspringt. Daarom is het belangrijk om dit gedrag zo vroeg mogelijk af te leren, zodat het geen probleem wordt naarmate de hond groeit. Het is ook cruciaal om je hond niet te straffen voor dit gedrag. Boos worden, hem wegduwen of een duw geven kan verwarrend werken en het opspringen zelfs versterken.

Hoe leer je een hond tegen je opspringen af?

  • Negeer het gedrag: Geef je hond geen aandacht als hij opspringt. Negatieve reacties, zoals hem wegduwen, kunnen het gedrag versterken. Blijf rustig, draai je om en wacht tot hij kalmeert voordat je hem begroet.
  • Leer alternatief gedrag aan: Leer je hond om te zitten of te liggen wanneer hij mensen begroet. Zo geef je hem een positief alternatief voor opspringen. 
  • Gebruik een commando: Een duidelijk commando zoals “zit” of “af” of “laag” kan helpen om opspringen te voorkomen. Wees consistent met het gebruik van dit commando, zowel thuis als buitenshuis.
  • Wees geduldig en consequent: Training kost tijd en geduld. Zorg dat alle gezinsleden en bezoekers dezelfde aanpak hanteren, zodat je hond niet in de war raakt.

Lees ook: Waarom honden hun snuit tegen je duwen: zoeken ze aandacht of tonen ze liefde?

Producten om het opspringen af te leren

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen tijdens het trainen.

1. Anti-trektuigje

Een anti-trektuigje helpt bij het corrigeren van ongewenst gedrag tijdens wandelingen. Zo kun je, naast het trekken, ook voorkomen dat jouw hond opspringt.

2. Clicker trainers

Clickers zijn populaire hulpmiddelen voor positieve gedragsversterking tijdens training. Zo heb je je hond beter onder controle.

3. Positieve beloningssnacks

Snacks kun je inzetten om goed gedrag te belonen. Let wel op de timing, geef de snack bijvoorbeeld als je hond braaf gaat zitten, precies op het moment dat hij normaal gesproken gaat springen. En kies magere snoepjes, zodat je hond mooi slank blijft.

Lees ook: Waarom honden zo graag in vieze dingen rollen: is het plezier of iets anders?

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

VEDIC®