Ontwerp Zonder Titel 2024 09 15t162324.986

Interessant: dít is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress

Over het algemeen is stress natuurlijk niet goed voor je, maar er bestaat ook zoiets als gezonde stress. In dit artikel leggen we je uit wat dit betekent.

Gezond vs ongezond

De meeste mensen vinden spanning of stress onprettig. Je voelt je onrustig, je hart gaat sneller kloppen en je begint wat meer te zweten. Toch is stress iets dat, zolang het niet de spuigaten uitloopt, nu eenmaal bij het leven hoort. We hebben het nu niet over chronische stress, maar over incidentele stress, bijvoorbeeld stress die je ervaart als een deadline nadert of stress voor een tentamen of een presentatie. Dit zijn voorbeelden van gezonde stress. Je kunt je hierdoor namelijk even beter concentreren en dit heeft een positief effect op je prestaties. Zodra de gebeurtenissen voorbij zijn, neemt de stress vaak weer af en komt je lichaam weer in balans.

Lees ook: Zó zorg je goed voor jezelf in tijden van (veel) stress

Ongezonde stress: de gevolgen

Naast gezonde stress, bestaat dus ook ongezonde stress. Het gaat hier vaak over chronische stress. Er is dan sprake van een heftige stressreactie en je lichaam heeft tussendoor weinig tijd om te herstellen. Op den duur raakt je lichaam (en geest) uitgeput en liggen burn-out klachten op de loer. Het is belangrijk om bepaalde lichaamssignalen te herkennen en te weten wanneer je last hebt van (ongezonde) stress en hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Vriendin’s favoriet

In Wanneer je lichaam nee zegt stelt Gabor Maté dat verborgen stress onze gezondheid ernstig kan schaden. Het moderne leven veroorzaakt een disconnect tussen lichaam en geest, wat onze gezondheid benadeelt. Maté, puttend uit zijn medische ervaring, onderstreept de mind-bodyconnectie in ziekte en benadrukt dat mensen de innerlijke wijsheid hebben om te genezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Verlaag je stressniveau op het werk met déze tips

Foto: GettyImages
Bron: wijzijnmind

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.