Ontwerp Zonder Titel 2024 09 20t141911.969

Gezond ruzie maken met je partner: dít wil je weten

Je hebt vast al weleens iets gehoord of gelezen over gezond vs ongezond ruzie maken. Wij vertellen je hoe je gezonde ruzies herkent.

Zo nu en dan ruzie maken is gezond

Een goede relatie betekent niet dat jullie nooit discussies hebben of ruzie maken. Af en toe een meningsverschil hebben kan er juist voor zorgen dat de relatie beter en sterker wordt, maar hoe verschillen gezonde ruzies van ongezonde ruzies? Een ruzie is groter dan een meningsverschil en heeft vaak te maken met ideeën, waarden en verlangens. Soms kan een ruzie over iets onbelangrijks of kleins gaan, maar heel vaak gaat het over een onderwerp dat voor jou, voor je partner of voor jullie beiden erg belangrijk is. In een ongezonde ruzie is er weinig begrip, wordt er vaak voorbijgegaan aan elkaars behoeften, worden er weinig tot geen compromissen gesloten en is er soms sprake van angst om afgewezen te worden. Ook schaamte- en schuldgevoelens komen voor.

Lees ook: Hebben jullie vaak ruzie in het weekend? Dít is waarschijnlijk de reden

Kenmerken van een gezonde ruzie

In een gezonde ruzie kun je begrijpen waarom iemand bepaalde emoties ervaart of waarom iemand een bepaalde denkwijze heeft. Over het algemeen reageer je kalm en respectvol en wordt er wél gezocht naar een compromis. In een gezonde ruzie ben je je bewust van de emoties voor de ander en weet je ook hoe je je eigen stressgevoelens kunt verminderen (misschien dat bijvoorbeeld een korte wandeling ervoor zorgt dat je je rustiger voelt en hierna wél een goed gesprek met je partner kunt voeren). Het is belangrijk om tijdens een conflict goed naar de ander te blijven luisteren (en hij/zij doet dit andersom ook), je te richten op het hier en nu (geen oude koeien uit de sloot halen dus), de ander te kunnen vergeven en soms ook dingen te laten gaan (je wordt het nu eenmaal niet over alles eens met je partner, en dat is ook oké). Tot slot kan humor ook een goede tool zijn om bepaalde dingen bespreekbaar te maken zonder de ander pijn te doen.

Vriendin’s favoriet

Duik in de dynamiek van relaties met het boek Relaties, hoe doe je dat?. Ontdek hoe je opvoeding invloed heeft op je liefdesleven en leer negatieve patronen te doorbreken. Vind balans tussen jezelf zijn en openstaan voor je partner. Voor meer informatie klik op onderstaande knop.

Lees ook: Déze 4 ruziestijlen komen het vaakst voor in relaties: welke herken jij?

Foto: GettyImages
Bron: Helpguide.org

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.